Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Несъществуваща Агенция за борба с имигрантите обира одобрението на българите

Е-мейл Печат ПДФ

Общо 4/5 от участниците в социологическо изследване на "Галъп" са оценили работата на Агенцията за борба с имигрантите, въпреки че такава не съществува. Това не е попречило на 42% от запитаните да одобрят свършеното от нея, което я превръща в една от най-одобряваните институции в държавата. Резултатите са следствие от социологически експеримент на "Галъп", проведен заедно с редовно социологическо проучване по актуални въпроси за борбата с престъпността, сигурността, миграцията и тероризма.
Сондажът е част от собствената изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан" и е проведен между 14 и 19 юли сред 1605 души чрез стандартизирано телефонно интервю.


За да се провери афинитетът към "здравата ръка" в обществото, на участниците е бил зададен контролен въпрос за дейността на въпросната "Агенция за борба с имигрантите".
"Общата картина издава объркване – равни дялове на положителни и отрицателни оценки. Процентите са съвсем близки – 42% от запитаните одобряват, а 41% - не. Малък е делът на хората, които са отговорили, че не могат да дадат оценка – едва 17%. Афинитетът към "здрава ръка" сред българите е осезаем, но не и неограничен", е изводът на социолозите.
Според "Галъп" това доказва, че мигрантската вълна предизвиква огромно напрежение в масовото съзнание и лесна подкрепа за всякакви мерки срещу нея.
Наскоро обсъжданият Закон за противодействие на тероризма е дал повод на "Галъп" да постави участниците в изследването в условията на класическия избор между свобода и сигурност. Общо 56% избират твърдението, че подобни закони по-скоро са полезни за предотвратяване на тероризма. Други 32% казва, че подобни закони по-скоро ограничават правата на гражданите. Не е малък и делът на хората, които все още не са запознати с този закон.
По-младите хора са по-чувствителни на тема "свобода", но дори и в техните отговори надделява нуждата от сигурност, казват от агенцията. По-възрастните пък са по-чувствителни към опазването на реда.
Общо 90% от българите одобряват действията на полицая, който простреля смъртоносно мигранта от Афганистан преди няколко месеца. Само 8% казват, че на практика служителят на МВР е извършил убийство.
Обществото категорично подкрепя забраната за носене на забрадките, закриващи лицето. Само 6% от хората не смятат, че носенето на бурки трябва да бъде забранено. Това са най-вече хората от турски и ромски произход и привържениците на партия ДПС. Българите масово са несъгласни турските граждани да бъдат допускани без визи в страната (68%). Едва 16% подкрепят премахването на визите.

 


www.mediapool.bg

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер