Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Вероника - брой 30, 2016

Е-мейл Печат ПДФ

Добри Карабонев

- Крис, искам те, скъпи. Искам да ме любиш до полуда... до забрава.., така, както само ти можеш.., обичам те - беше изригнала Пати, притискайки голото си тяло върху него, търсейки страстно устните му.

СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ
Няколко групички от журналисти се виждаха в голямото фоайе на президенството. Те тихо разговаряха, попоглеждайки към широката стълба, от която се очакваше да слезе говорителката на президента.
Президентът на България претърпя втора операция в рамките на година и четири месеца. Операциите не бяха тежки, но достатъчни, за да го извадят за по няколко месеца от ритъма му на работа. Президентският екип правеше всичко възможно да държи управлението на държавата в нормално състояние. Президентът имаше подкрепата и съчувствието на голям процент от българите. Рейтингът му надхвърляше петдесетте процента и засега се държеше стабилно.
Журналистите обаче бяха надушили някъде пробойна. Дали сами или някой "добронамерено" им бе подхвърлил, не се знаеше. Но това сега ги караше да сноват нетърпеливо в просторното фоайе.
Стройната фигура на Ирен Станилова се появи на площадката на първото стъпало и това предизвика трескаво раздвижване сред четвъртата власт.Журналистите се струпаха пред опънатото дебело копринено въже с протегнати ръце, стискайки здраво записващите си устройства.
- Добър ден на всички и моля да ме извините за краткото закъснение - пусна чаровната си усмивка Ирен - трябваше да получа потвърждение на някои факти, които сега смятам да изложа пред вас.
- Госпожице Станилова, телевизия "КАНАЛ 21" - отекна писклив глас на младо момиче - кажете първо дали правителството има намерения да подаде оставка.
- Не, няма такова намерение - пусна отново чаровната си усмивка говорителката на президента - отговарям веднага и се учудвам на въпроса ви.
- Вестник "СТОЛИЧАНИ", кой подписа споразумението за втора тръба към Гърция? Президентът се обяви против на първата среща.
- "Национална телевизия КАНАЛ 3, изяснете поведението на вътрешния министър в потушаване на размириците при арабите.
- Вестник "ПОЛИТИКА", кой разреши стачката на енергетиците?
Говорителката на президента вдигна двете си ръце, за да спре водопада от въпроси.
- Дами и господа журналисти. Моля за вашето разбиране, а именно нека да ви напомня, че съм тук пред вас, за да ви дам информация относно здравословното състояние на българския президент.
Две стъпала по-нагоре, вляво от говорителката бе застанал Михаил Въжаров, съветникът на президента по юридическите въпроси. Журналистите бяха свикнали да го виждат почти на всеки брифинг в президентството. Много често някои въпроси бяха от неговата компетентност, така че присъствието му почти винаги се оправдаваше.
Но стремително гонейки осемдесетте години вече, президентският съветник и стар приятел гледаше от друг ъгъл ставащото в държавата и не беше спокоен. Вечерите му за размисъл ставаха все по-неспокойни. Дългият му житейски опит, свързан с работата с много хора, преди и сега му подсказваше, че страната е заплашена отново от размирици. Здравословното състояние на президента даде повод на позатихналите мераци на няколко партии да надигнат глава. Първи изпробваха политическото пространство лидерите на арабското движение. Те отдавна се целяха в регистрацията на своя партия в държавата. Разбира се, бяха подкрепени от партията на турското малцинство, което пък отдавна бе взело под крилото си циганското население в България. Цялата тази цветна градина от пришълците, натрапени от Европейския съюз, искаше права, които щяха да задушат българите в собствената им Родина. Подкрепяше ги и свилата се в ъгъла малобройна партия на социалистите. Разбита и предадена от вътре и отвън, някогашната мощна "столетница", наследник на комунистите в България, отново търсеше своя глас в политиката и както винаги не подбираше средствата за изтласкване на повърхността. Всичко това Михаил Въжаров го усещаше и се притесняваше. Стабилността и спокойствието, които бяха настъпили през последните три години на управление се отразиха много добре на икономиката и живота в страната. Това обаче не се харесваше на някои хора. Прикрити "бизнесмени", отстранени по една или друга причина от ръководни роли в държавата, пускаха слухове, компромати и всевъзможни лъжи сред населението, правейки всичко възможно да дестабилизират страната. Те имаха интерес от размирици и протести.
Загледан в снопа микрофони, отправени към Ирен, в главата на стария юрист отново се завъртя една мисъл. С президента я бяха обсъждали на няколко пъти, но май бе дошло време да я обмислят по детайли. И това трябваше да стане скоро. "А защо не днес" - каза си той и търпеливо изчака да изтече времето за среща с журналистите.
След краткия разговор по телефона с президента, той получи съгласието му за визита в американското посолство. Три часа по-късно посланикът на Америка в България подаде ръка на съветника на българския президент. Двете кристални чаши издадоха приятен звън от докосването, което бе знак за един приятелски и делови разговор, който двамата държавни мъже подеха.

ВАШИНГТОН, САЩ

Изминаха повече от три месеца, откакто Вероника си върна "свободата", както тя сама си каза. След разбиването на групата наемници, организирани от бившия следовател да я отвлекат, тя наистина заживя както преди. Работата в кантората, в офиса на конгресмен John Katshar и достатъчно лично време за срещи и приятна глътка кафе в някое топло и приятно заведение.

 

 Роман на Добри Карабонев


Уважаеми читатели на вестник “БЪЛГАРИЯ” - Чикаго, този роман е продължение на романа “Да намериш себе си”.
Тези от вас, които са прочели първия роман, отново ще се срещнат с някои от героите му. Повечето от тях са в залеза на живота си, но малкото момиченце ще се превърне в една упорита и много красива жена. Тя е наследила характера на баща си и красотата на майка си.
От автора

 

Репортер на вестника бе взел телефонно интервю от нея. Той го прехвърли бегло, търсейки нещо по-различно от останалите медии и се усмихна на заключението на репортерката в края на материала и. "Тези дни нашият град е особено популярен, тъй като мисис Богомилов е родена, живяла и завършила своето юридическо образование именно тук. Гражданите на Чикаго се гордеят с нея и я виждат като новия представител на града в конгреса на САЩ на следващите избори." Мирко затвори вестника и го остави на бюрото си. Беше замислен. Като полицай, с натрупан вече достатъчно опит, усещаше в цялата тази популярност на сестра си и заплаха за самата нея. Погледна часовника си и вдигна телефона. Поиска спешна среща с представител на министъра на вътрешна сигурност.
 
Щата WYOMING,  САЩ
      
Слънцето силно припичаше над малкия град, сгушен в ъгъла на щата между MONTANA и IDAHO. Беше от малкото населени места в този пустинен пейзаж, където имаше зеленина. Тук в самия му край се оформяше хълмиста местност. Издигаше се леко и постепенно, за да достигне размерите на почти голяма планина, извисила се на границата между двата щата. Богата зеленина покриваше начупения и терен. Извисяваха се високи борове и ели, разперени стари дъбове,опряли клоните си почти до земята и безброй саморасли млади дървета, устремили се към светлината. Някога в района на тази планина е имало богат дърводобив. Хилядите стърчащи над високата трева пънове напомняха, че тук някога са бръмчали моторните резачки на дървосекачите. На малките поляни все още тук-таме можеше да се види неприбрано отрязано дърво, чиято дървесина се разпада. Тежките верижни машини, които са сваляли трупите, бяха проправили десетки пътища. Следите от веригите им все още се забелязваха по прораслите вече пътища. Такава една машина се бе кротнала на една сенчеста поляна. Полегнала малко настрани със скъсана  верига и обраснала с трева, стоеше изоставена кой знае от кога.   
Почти в края на поляната, под огромен стар бор, се намираше възстановената къща на дървосекачите. Градската полиция, която се реши да я възстанови и ползва като стрелбище бързо разбра, че не е хвърлила напразно парите си от годишния бюджет. Наплива на обучаващи се и на притежатели на лично оръжие накара шерифа Боб Канеда да въведе някакъв ред. Не мисли дълго, защото знаеше кой би могъл да бъде стопанина на тази нова придобивка.         
Когато старият Боб се обади на Крис и го повика в офиса, той с нежелание тръгна натам. Първото нещо, което си помисли беше, че от България искат видеовръзка. Беше започнало да му писва всичко това. Припомнянето и връщането назад във времето го дразнеше. И най-вече някои от лицата, които виждаше. 
- Как си, синко? - посрещна го усмихнат шерифът.
 -Ами, добре. Не се оплаквам - каза Крис, като му направи впечатление, ченищо не е приготвено за видеовръзката. 
- Синко, имам едно предложение за теб - каза шерифът и му посочи стола до бюрото - сядай. Да те почерпя нещо?
- Не, благодаря, Боб.
- Виж сега какво искам да ти предложа - намести се право срещу него шерифът - ще ти кажа направо. Мисля да те направя един домакин на стрелбището. Оказа се, че там ще си трябва денонощно човек. От теб по-добър избор нямам. Така че,  не смей да ми отказваш.
- Ами, не знам - обърка се Крис - нямам причини да откажа, но това ще бъде голяма изненада за мисис Katty. Както разбирам, аз ще трябва да се преместя, напускайки дома и. А точно преди два дни на вечеря тя сподели, че моето присъствие в къщата и дало сили за нов живот. Чувствала ме като син. Къщата се изпълнила с радост. Tази жена наистина е много добра и невероятна.
- Знам, говорили сме и друг път за нея - каза шерифът и извади кокалената си лула - така е, синко. Само който е изпитал самотата може да я разбере. 
Старият Боб запали бавно лулата си и като изпуфка два-три пъти дим около себе си, въздъхна.
- Слушай сега - проговори той между две кълба синкав дим - ще се обадя на вдовицата Katty, че с помощник шерифа сме решили този уикенд да и гостуваме. Ще се зарадва, защото ние наистина сме и обещали. И тогава ще си поговорим с нея. Тя е вдовица на полицай, така че не се нуждае от много обяснения. 
- ОК, това наистина е добра идея - зарадва се като малко дете Крис. А идеята да заживее в горската къща също му допадна много. Докато я възтановяваха с дърводелеца не спираше да се кефи на природата. Особено тоя мирис на борови иглички, който се носеше из въздуха.
 
На третия ден след уикенда пикапът на заместник-шериф Пати Санчес катереше лекия наклон по пътя към новия дом на Крис. Решиха да се възползват от свободния и ден и отскочиха до близкия по-голям град на пазар. Пикапът бе пълен с най-необходимото за една съвременна кухня. Милата вдовица мисис Katty даде с въздишка благословията си пред шерифа на града и прие обещанито на Крис, че ще я посещава       
Дърводелецът пък се отзова на на молбата на шерифа и за няколко дни прекрои огромния хол в къщата, като заформи чудесна кухня с един много приятен бар плот. А стаята за спане пък стана много уютна и светла. Прозорците от двете страни на ъгъла даваха възможност на слънцето да наднича през тях почти през целия ден. От вътре през прозореца на изток се виждаше цялата поляна отпред. А от  западния прозорец, само на десетина метра, започваше гората. 
 
Измина повече от месец, откакто Крис заживя в горската къща. Стрелбището се заформи като едно много приятно място за много от хората в градчето. Особено след откриването на курса по стрелба, който се зае да води заместник-шериф Санчес. Много скоро се наложи дърводелецът да направи и стая за съхраняване на муниции и оръжие, необходими за курса на Пати. 

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер