Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
октомври 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Разкриха още шокиращи подробности около убиеца от Мюнхен и как е готвил нападението

Е-мейл Печат ПДФ

Нападателят от Мюнхен, който в петък вечерта уби 9 души и рани 35, е подготвял атаката в продължение на една година, но не е подбирал специално жертвите си в момента на извършването й. Това заяви на пресконференция началникът на полицията на Бавария Роберт Хаймбергер, цитиран от Франс прес.
18-годишният германец от ирански произход, който е примамил жертвите през хакнат акаунт във Фейсбук, "се е подготвял от една година, планирал е нападението още от миналото лято", заяви Хаймбергер.
Полицията смята, че нападателят е бил повлиян от масовото убийство в югозападния германски град Виненден от март 2009 г., когато 17-годишен младеж откри огън в бившата си гимназия и уби 15 души, преди да се самоубие.


"Първоначалните наблюдения водят до извода, че той е имал интерес към това деяние, посетил е града преди година и е правил снимки на тамошното местопрестъпление, а след това е планирал своето собствено нападение", каза шефът на баварската полиция.
Снимките са намерени в паметта на фотоапарата на убиеца. Те са носели дати, което е позволило да се установи, че нападението е било планирано отдавна.
Според разследването обаче убиецът от Мюнхен не е подбирал специално жертвите си край търговския център, уточни прокурорът на Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох на същата пресконференция. Той подчерта, че нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип, предаде ДПА.
Убитите са трима 14-годишни младежи, двама 15-годишни и по един на 17, 19, 20 и 45 години.
Началникът на баварската полиция уточни, че кварталът, където е извършено нападението в Мюнхен и заведението за бързо хранене на Макдоналдс там са посещавани предимно от чужденци или германци от имигрантски произход, отбелязва АФП.
Стрелецът е създал фалшив Фейсбук акаунт през май, използвайки снимки и други данни от вече съществуващ чужд акаунт, за да примами хора в заведението на Макдоналдс, където е открил огън, каза началникът на полицията. Досега полицията твърдеше, че убиецът е хакнал вече съществуващ акаунт, отбелязва АФП.
Засега обаче не се знае дали жертвите са се намирали на мястото на нападението защото са отговорили на поканата на убиеца във Фейсбук, в която той обещава безплатни оферти в Макдоналдс. Имената на убитите не присъстват сред хората, които са оставили послания във фалшивия Фейсбук акаунт.
18-годишният нападател е посещавал професионална гимназия, където е бил тормозен от свои връстници. Полицията заяви, че през 2012 г. е разследвала трима от тези младежи за тормоз, но подчерта, че те не са сред жертвите.
Според намерени в стаята му медицински документи, 18-годишният нападател Давид Али Сонболи е страдал от "социална фобия", тоест е изпитвал чувство на тревожност в присъствието на други хора, съобщи прокурорът на Мюнхен.
Заради психологическите му проблеми той е лежал два месеца в психиатрично отделение през 2015 г., след което е продължил с амбулаторно лечение. Следователите са открили лекарства за заболяването му в стаята му, но не знаят дали ги е вземал.
Самоличността на нападателя е била разкрита от баща му, който познал сина си по видеозаписи, пуснати в социалните мрежи в разгара на полицейската операция, съобщи началникът на баварската полиция, цитиран от ТАСС.
"Бащата на стрелеца е видял видеокадрите и е отишъл в полицията да съобщи, че това най-вероятно е неговият син", каза Роберт Хаймбергер.
Нападателят е изстрелял общо 58 куршума, а в раницата му са намерени още 300 патрона. Той е умрял от огнестрелна рана в главата, нанесена от собственото му оръжие. По тялото му не са намерени куршуми от полицейски оръжия, подчерта прокурорът на Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох, цитиран от ДПА.
Сонболи редовно е играел видеогри тип "стрелба от първо лице", включително Каунтърстрайк Сорс (Counter-Strike: Source), която е на почит сред извършителите на масови убийства, каза прокурорът на Мюнхен.
Използваният при стрелбата пистолет е полуавтоматичен Глок 17, който Сонболи е купил от интернет, използвайки програмата Дарк Нет за прикриване на следите си, отбелязва Ройтерс.

 


www.dariknews.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер