Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Чуднотека „Малката България" - най-голямото лятно събитие за българските деца в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

chudnotekaЗа шести пореден път екипът на Чуднотека " Малката България", организирана от „Малко Българско Училище" събра своите фенове - българските деца от Чикаго и предградията. Двата месеца изминаха неусетно – в игри , забави и приключения. И тази година Чуднотеката беше на две места – в Монт Проспект и Елк Гроув вилидж, и броят на децата би рекордите от предишни години. Под ръководството на млади, ентусиазирани учители, родители и баби, и с участието на творци и актьори от различни области, в осемте български съботи се случиха много неповторими неща - спортни игри и състезания, творчески занимания, кулинарни забавления.
В кухнята на на госпожа Роса и госпожа Руми децата омесиха най-вкусните питки - такива, че чак пръстите да си оближеш, а госпожа Тотка ги въведе в тайните на шоколада и шоколадовите творения. С майстора - естет, госпожа Доминика, те направиха най-красивата торта - само от плодове! Сръчните детски ръчички сами изработиха и украсата - и грейнаха звездички и свещички върху вкусното творение!
Колко емоции и радости имаше при срещите с чичковците пожарникари, а и колко награди получиха и книжки и стикери, та чак и пожарникарски шапки!
Незабравима за децата ще остане виртуалната „Екскурзия до България", където, съпроводени от стюардесите Габи Димова и Габи Тодорова, малките пътници имаха възможност да се запознаят с българските художествените занаяти, да хапнат вкусна българска храна, да вдишат българските аромати и най вече - да пипнат и да опитат свирнята на фолклорните инструменти. А на „граничната бразда" ги посрещнаха техните големи приятели – оркестърът на бате Наско и Коцето, с игриви народни песни и танци! Та се заизвиха едни кръшни детски хора, които преминаха границите на „Малката България"!
А колко динамичен беше спортният полуден "Мама, татко и аз"! По традиция той е сред най-вълнуващите - заради оспорваните състезания и турнира за футболната купа. Побеждават винаги най-добрите – децата!
Много умения придобиха децата ни и в кръжоците, организирани в края на деня. Танцьорите на госпожа Чинчинова се подготвиха за откриването на новата учебна година, шахматистите на госпожица Габи формираха първи умения в тази сложна мисловна игра, а майсторката на кукли - госпожа Ирена предаде на децата своите таланти и те направиха най-елегантните кукли с народни носии!
Последният ден на Чуднотека № 6 бе изключително динамичен - посещение на Legoland.
Децата, пременени с блузки и шапки, върху които бе грейнало пламъчето на „Малко българско училище" се устремиха към земите на най-популярната детска игра, за да майсторят и създават. Денят превали, а на никой не му се тръгваше. А и кой би искал да напусне чудните светове на Чуднотеката!

 

Живка Петрова
за в. „България"

За неотразимите осем седмици на Чуднотека № 6 БЛАГОДАРИМ на:
Семействата:Таня и Даниел Иванови, Таня и Генчо Стойкови, Галя и Петър Вачковски,
Роса Стаменова,Румяна Колева, Доминика Халачева,
На мелодичния оркестър: Наско Димитров и Константин Маринов
На чудесните учители от „Малко Българско училище":
Рени Ризова, Маргарита Халачева,Ани Илиева ,
Габриела Димова, Ирена Тодорова, Габриела Тодорова,
Олга Кундурджиева, Румяна Колева, Гергана Чинчинова,
Тотка Нейкова ,Таня Денчева, Златина Тодорова
На Ангел Славчев и Николина Кисьова

Екип на Чуднотека "Малката България", 2016

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер