Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 11
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Униформени данъчно-полицейски патрули тръгват по Черноморието

Е-мейл Печат ПДФ

Съвместни патрули на данъчни и полицаи, които за пръв път ще извършват и проверки с униформи, започват по българското Черноморие и ще продължат до края на летния туристически сезон, съобщиха от Националната агенция по приходите.
Целта на акцията не е откриване на нарушения и налагане на глоби, а промяна на отношението и навиците на търговците по морето.
Отделно обаче проверяващи инспектори без униформи ще продължат да правят контролни покупки като тайни клиенти от считани за рискови обекти и ще наблюдават такива заведения или магазини по морето.


Униформените патрули също ще наблюдават търговската дейност, ще следят за нелегални обекти и ще съдействат на туристите при нужда. Те ще помагат и на екипите, ангажирани с дистанционното наблюдение на касовите апарати чрез компютърната система на НАП, ще сигнализират и за нелегални търговски обекти.
Обявяването на униформените патрули става въпреки призивите на туроператори от миналата седмица проверките по Черноморието да са по-дискретни, тъй като притеснявали туристите.

 

От сдружението на заведенията в България веднага излязоха с декларация, в която обвиниха, че "активно афишираните мерки за сигурност практически липсват, а широко прокламираното засилено полицейско присъствие (вкл. за пропускателни пунктове) се оказаха медиен балон, чийто единствен ефект бе резкият отлив на туристи".
"Вместо да коригира откровено неадекватното си поведение, държавата вкара в действие целия си арсенал от механизми за институционален натиск върху бизнеса, който ежедневно е подложен на проверки от всякакво естество. В резултат на това, принципно недостигащият персонал е принуден, вместо да съсредоточи усилията си към качественото и своевременно обслужване на клиентите, да ангажира вниманието и времето си с "обслужване" на контрольори. От друга страна, непрекъснатото присъствие на контролни органи в заведенията създава у клиентите усещане за наличието на нередности и вреди на общия имидж на търговските обекти, а това води до допълнителен спад на оборотите", посочват от заведенията.
Те настояват "незабавно да бъде прекратен прекомерният административен натиск и проверките на контролните органи да бъдат ограничени до обичайната им (в неактивния сезон) степен на активност".
Засилените контролни проверки в морските курорти са традиция през лятото, но тази година те са особено стриктни, в резултат на което вече бе отчетено увеличение с 200 млн. лева на оборотите в търговските обекти там до над 1 млрд. лв.
На специално създадени контролни пунктове фискални агенти следят движението на леки, лекотоварни и товарни автомобили, които зареждат хотели, ресторанти и заведения. При проверките се изискват фактури и документи за произход на стоките, следи се и за отчитането на продуктите при техните получатели.
Сигнал за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки може да подаде всеки гражданин на телефона 0700 18 700 при гарантирана анонимност, напомниха от приходната агенция.


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер