Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Ердоган продължава чистката: Задържани са над 100 генерала, а 8000 полицаи са уволнени

Е-мейл Печат ПДФ

Президентът  Реджеп Тайип Ердоган продължава повсеместната чистка след неуспешния преврат срещу управлението му.
Турските власти са отстранили от длъжност около 8000 полицаи от цялата страна, включително в Истанбул и в столицата Анкара, за предполагаеми връзки с пучистите.
Чистката в полицията идва, след като подобни действия бяха предприети и в съдебната система спрямо стотици магистрати, заподозрени, че са свързани с движението на Фетуллах Гюлен, обвиняван от правителството, че стои зад атентата.


Според информация на в. "Хюриет" уволненията на полицаи са били предприети по нареждане на Главната дирекция на полицията, издадено късно вечерта в неделя.
През цялата нощ полицаи били привиквани в управлението, за да предадат оръжието си. Предстои да бъдат предприети и съдебни действия.
Списък с отстранения персонал е бил изпратен по-рано на местните участъци от ръководителя на полицията в страната Мехмет Селалетин.
В същото време са арестувани общо 103 адмирали и генерали. Според турските медии висшите военнослужещи са били задържани на различни места в страната. Те трябва да бъдат изправени пред съд, който да реши дали да бъдат оставени в ареста.
Задържаните са обвинени в опит за нарушаване на турската конституция и опит за сваляне на властта.
Сред задържаните е главният военен съветник на турския президент Ердоган - Али Язъджъ, а също и главният военен съветник на бившия президент Абдуллах Гюл.
Турската полиция е влязла и във военновъздушната база в град Кония, Централна Турция, която се счита за една от щабквартирите на метежниците. Възникнали са сблъсъци между силите за сигурност и пучистите, които отказали да се предадат. Стрелба е имало и на летище "Сабиха Гьокчен" на азиатския бряг на Истанбул, където са били задържани от полицията 11 военни във връзка с опита за преврат.
Според турските медии висшите военнослужещи са били задържани на различни места в страната. Те трябва да бъдат изправени пред съд, който да реши дали да бъдат оставени в ареста.
Досега над 6000 представители на военните и съдебната система, сред които командири и съдии от Върховния съд, бяха задържани.
Европейският комисар за разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан заяви, че е много разтревожен от чистката.
"Бързото задържане на съдии и други лица след неуспешния опит за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварителен списък", посочи той.
"Най-малкото изглежда, че нещо е било подготвено. Списъците са налице, което подсказва. че това е било подготвено и е трябвало да се използва на определен етап", каза Хан.
Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини предупреди от своя страна турското правителство да не предприема мерки, които биха навредили на конституционния ред.
"Ние бяхме първите през тази трагична нощ, които казахме, че легитимните институции трябва да бъдат защитени", заяви пред репортери Могерини при пристигането си на заседание на Съвета на Европейския съюз по външни работи.
"Ние сме тези, които днес казват, че върховенството на закона трябва да бъде защитено в страната", заяви още тя в Брюксел. "Няма извинение за стъпки, които отклоняват страната от това".
"Демократичните и легитимни институции трябва да бъдат защитени. Днес, ние заедно с министрите ще заявим, че това очевидно не значи, че върховенството на закона и системата за разделение и взаимен контрол на властите може да се пренебрегнат," изтъкна още Могерини.

 


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер