Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Блиц интревю с Изабела Панова и Андрей Аспарухов

Е-мейл Печат ПДФ

asparuhov1Преди да си тръгнат от Чикаго, Изабела Панова и Андрей Аспарухов бяха любезни да отговорят на едни и същи въпроси. Двамата бяха във ветровития град, където спомогнаха за учредяването и утвърждаването на Националния клуб на привържениците на "Левски" (София) в Северна Америка.

- В Чикаго сте за първи път, разкажете впечатленията си?
И.П. - Изключително сме впечатлени от Чикаго! Прекарахме няколко дни в downtown Chicago и много ни хареса. Чувството е невероятно и гледката към града от John Hancock Building e незабравима. Направихме много хубави снимки от там. Не само Downtown Chicago ни впечатли. Толкова ни хареса, че българите, които живеят тук могат да се събират и да се наслаждават на истинска българска кухня. В Бостън все още няма българско заведение, но за разлика тук има няколко и всяко едно е със собствена оригиналност и вкусни традиционни ястия. Не на последно място, искам да споделя и впечатленията си от изключително добрата организация за създаването на клуба на привържениците на "Левски-София" в Северна Амрика, и най вече за магнетичната енергия на хората, които присъстваха на учредителната среща.
A.A. - Много хубав град, с впечатляваща архитектура, усмихнати и елегантни хора и вкусни ресторанти - вече съм фен на deep dish pizza!

- Вие живеете в Бостън, как минава един ваш ден там?
И.П. - В Бостън сме вече 15 години. От момента, в който дойдохме се влюбихме в този град, защото е много европейски. Има всякакъв вид развлечения и прекрасна градина в центъра на града, която много ни напомня на България.
Обикновено, през седмицата няма много време за развлечения, тъй като сме на работа. През уикендите, когато Андрей не е зает с мачове, винаги измисляме нещо - или ще отидем до някой плаж, разходка на пристанището, или пък ще покараме колела край водата. Колела караме често и в делнични дни, след работа. Разбира се сега - лятото, когато денят е дълъг.
И двамата с Андрей обичаме да пътуваме, така че посещения до съседните щати Ню Хемпшър или Род Айлънд, са част от уикенд-програмата. Когато започне футболният сезон на Андрей, обикновено ходя с него на мачовете през уикенда.
А.А. - Предполагам не се различава от този на множеството хора в Америка, изпълнен с ежедневните задачи. При мен, заради ангажиментите ми с футболните школи и академии, с които работя, е и свързан с много пътуване. Опитваме се да използваме и всяка свободна минута, да се наслаждаваме на живота в Бостън, а тук също има много какво да се прави.

- Разкажете ни какво най-много харесвате в работата си?
И.П. - Много си харесвам работата. Работя в Boston University School of Medicine, в научно-изследователска лаборатория, за изследване и предотвратяване на рак на кожата. Всяка година в лабораторията имаме студенти, не само от Америка, но и от други страни. Това ми дава възможност да се запозная с културата на различни националности. Най-много ми харесва възможността да се запозная с едни от най новите методи за лечение на рак и възможността да се срещам и слушам лекции на светила в тази област.
А.А. - Че се занимавам с това, което мога, което обичам, и което ме прави щастлив.

- Какво ви даде и какво ви отне животът в Америка?
И.П. - Животът в Америка ми даде възможност да се развия в професията си. Започнах работа по специалност в Boston University и имах възможност да вземам класове към Университета, което ми помогна да се усъвършенствам в професията. Разбира се, Америка ми даде възможнист да се развия не само в професионален план. Дойдохме няколко години след като се омъжих и по-голямата част от семейния ни живот е тук. Така че, бих казала, че животът тук ми даде възможност да намеря един добър синхрон между работа и семейство, за което съм щастлива. Какво ми отне? Доста интересен въпрос. Далече сме от България и пътуванията ни до там не са толкова чести, затова бих казала, че Америка ни отне тези всекидневни връзки с най- близките ни хора. Но хубавото е, че родителите ни идват тук и много им харесва, поддържаме контакти с близките си приятели и това помага да не се чустваме така отдалечени.
А.А. - Америка ми даде спокойствие и сигурност, но ми отне ежедневната връзка с приятели и роднини. Светът в момента е толкова различен, че никога не съм се чувствал емигрант. Америка с това е уникална, защото приема всеки като собствен, поне така се чувствам аз.

- Кога за последно бяхте в Родината?
И.П. - Последното ми прибираме в България беше съвсем наскоро. Пътувахме със съпруга ми в края на месец април тази година, за отктриването на сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". Радвам се, че успях да отида с него. Беше изключително преживяване.
А.А. - През април, за откриването на трибуната на стадион Георги Аспарухов. Аз бях само за два дни, но си струваше всяка минута.

- Опишете емоцията, която изпитахте, когато стъпихте на новия "А" сектор, за тези, които все още не са били там?
И.П. - Новият "А" сектор на стадиона е невероятно спортно съоръжение. Посещавали сме различни клубни стадиони в други европейски страни и смятам, че секторът е модерен и елегантен, с всичко необходимо за зрителите, за да се чустват добре и да се наслаждават на играта на любимия отбор.
Аз самата успях да усетя каква голяма радост и изключително позитивна енергия имаше сред феновете.
А.А. - Това е едно изключително съоръжение за България и приканвам всеки да отиде и да го види. Нямам търпение да видя и козирката тази есен и надявам се скоро и целия завършен стадион. Много се говори за това, как футболът в България да излезе от кризата. Това е най-важната, но и най-скъпата стъпка напред. Без модерни стадиони, нищо не може да стане. За мен беше чест и гордост да открия новата трибуна. Чувството е неописуемо.

- Ако трябва да ентусиазирате едно малко дете по каузата "Левски" (София), като разкажете с няколко изречения за любовта на баща ви към отбора, как бихте го направили?
И.П. - Тъй като аз съм израснала с този отбор, мисля че няма да ми е трудно да ентусиазирам едно дете по каузата "Левски". Любовта ми към отбора е много силна. Татко е успял да предаде тази любов на мен и на брат ми, и може би не случайно синият цвят преобладава в моя гардероб.
А.А. - Това е лесно. Ще го заведа на стадиона, ще обиколим залите, музея, терените и то ще разбере какво е "Левски" и какво е баща ми за "Левски". "Левски" е идея, не само отбор, както беше казал навремето Рихард Езра - един голям Левскар.

- Фактът, че сте деца на едни от най-големите български футболисти, помага или пречи в живота ви?
И.П. - В никакъв случай не бих казала, че пречи. Да бъдеш дете на такива родители като нашите, е голяма отговорност и голяма гордост. Аз никога не съм спекулирала с името на татко. Винаги съм се стремяла да извоювам доверието на хората и да се справям сама. Но не мога да отрека, че когато се спомене името на баща ми; когато хората започнат да говорят за успехите му, за невероятните му голове и постижения във футбола, аз се чуствам толкова удовлетворена и горда, че съм негова дъщеря. Сега, в Чикаго, изпитах отново тази топлина на множетвото привърженици на Левски!
А.А. - За мен винаги първо е било задължение. Винаги съм се стремял да следвам стъпките на баща ми и да продължа неговото "завещание" към хората и най-вече неговата човечност и уважение към всеки един. В кариерата като футболист, името на баща ми повече ми пречеше, заради огромните очаквания, но това мисля е ясно на всеки.

- Какво мислите за представянето на "Левски" в първия мач срещу "Марибор"? Имат ли "сините" шанс да отстранят словенците?
И.П. - Мисля, че що се отнася до представянето на отбора в първия мач, трябва да оставя мъжът ми да отговори. А дали имат шанс да продължат напред - отговорът ми е "да"!
А.А. - Един добър турнирен мач за "Левски". Добра възможност се отваря преди реванша, но нека да не забравяме, че "Марибор" има много повече опит в такива срещи. Аз все още смятам словенците за фаворити, но с прекрасната синя публика по трибуните, всичко е възможно.

- За какъв "Левски" мечтаете и колко време ще мине докато отборът на народа си върне успехите от миналото?
И.П. - Мечтая за онзи "Левски", когото аз помня от детските си години. За пълните стадиони и за успехите, които отборът имаше тогава! Колко време ще мине - това не мога да кажа. Но се надявам да се поздравим много скоро с шампионска титла!
А.А. - Знам какъв е моя "Левски" и мечтая точно той да си върне магията и любовта на милиони. Аз съпвах на "Герена" със страхопочитание и чаках всеки следващ мач с нетърпение, независимо от съперника. Когато тази любов към всичко синьо се върне, тогава и успехите ще дойдат.

- Разкажете някоя случка от детството си, свързана със семейството и запечатана завинаги в съзнанието ви?
И.П. - Със семейството си имам хиляди случки, които си спомням. В съзнанието ми са много моменти, когато съм била на стадиона с майка, да гледаме мачовете на татко. На мача с "Аякс", когато на татко счупиха крака, си бях в къщи. Спомням си как всички се бяха събрали около него и коментаторът каза, че контузията със сигурност е много лоша. За съжаление, беше така. Това е една случка запечатала се в съзнанието ми. Другите случки са свързани с детските години и с приятните ваканции, които имахме по време на почивките на отбора. Обикновено ходехме с още няколко колеги на татко, с които и до днес подържаме връзка. Прекарвахме си чудесно и имахме много весели дни на морето.
А.А. - Детството ми премина по стадионите с баща ми и неговите колеги. Спомените са много и то интересни, но бих искал да си останат лични. Благодарен съм на съдбата, че ме е дарила с прекрасно семейство, и като дете, и сега.

- Кога да ви очакваме отново в Чикаго?
И.П. - Чикаго ни хареса много! Топлото посрещане още повече. Надявам се, че следващото ни посещение ще е много скоро. Може би на следващата среща на управителния съвет на новосъздадения "Клуб на привържениците на "Левски" (София) за Северна Америка, или за някой мач на "Левски" (Чикаго).
А.А. - Скоро, надявам се! Много ни хареса, а и посрещането и уважението към нас беше много искрено, за което Благодаря от сърце.

 

Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер