Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Как се става таен доносник срещу "американофил"!?

Е-мейл Печат ПДФ

ventislav1Разсекретяването на документите на бившата служба за „Държавна сигурност" /ДС/, или така наречената „тайна милиция", по времето на комунизма в България е процес, който сякаш никога няма да завърши напълно. Въпреки това, постепенно излизащите документи показват освен пряката история на това, кой за кого и какво е доносничел, така също и начина на мислене на доносниците, който е удивително интересен!

За пример ще посочим Личната предварителна разработка /ЛПР/ на Георги Иванов от София, който имал сестра и баща в САЩ. Това е причината, поради която той е взет под прицел от служба ДС през далечната 1959 г.
Двама са доносниците срещу Георги, това са „БОНЧО"-информатор и „ДИНКО"-агент, осветлени от комисията по досиетата съответно като лицата К. И. Бояджиев и И. Д. Сарийски, които се оказват съседи на Георги, живеещи в непосредствена близост до къщата му в София.
Заради агентурно донесение от „БОНЧО" се стига до постановление за вземане на ЛПР спрямо Георги Иванов, издадено през ноември 1959 г. В документа се споменава, че сестрата на Георги живее в Америка. По-надолу се казва, че той има „изменнически намерения", което трябва да означава, че иска да напусне България...!
Георги става обект на разследване от отдел ІІІ-ти на „Държавна сигурност" в местното „Сталинско районно управление" на Министерството на вътрешните работи.
Разработката срещу Георги е под псевдонима „Инкасатор", защото той е работил като инкасатор – събирач на наемите в столичния „Софжилфонд", държавната служба, която е разпределяла свободните жилища под наем. Именно в това постановление се казва, че ще бъдат предприети действия за „разкриване изменническите намерения на обекта и пресичане на евентуален опит за бягство".
Тук обаче възникват поне два въпроса. Първо, защо желанието за пътуване извън България непременно се счита за намерение за „измяна на родината" и второ, защо напускането на страната се окачествява като бягство от самите тайни служби? Та нали имено от партията и нейните подразделения, каквато е и ДС, твърдят в онези години, че в условията на социализъм/комунизъм, хората живеят най-добре! Ако това е вярно, защо тогава самите те говорят за „бягство". Никой не „бяга" от хубавото, все пак...!
Следват опити за това, да се потърси лице за контакт в кооперацията, където Георги живее – всъщност това е фамилна къща, построена от баща му със средства, изкарани от работа в САЩ, където той е живял. Разследват се и връзките на Георги с хора извън страната. Търси се информатор и по местоработата му в „Софжилфонд".
По-интересно е обаче, защо „БОНЧО" е направил такова донесение!? Той не е бил изпратен да следи, какво говори Георги. Очевидно информаторът е проявил самоинициатива, като сам е подел писането на доноса и изпращането му до милицията, още на 6 август 1959 г.ventislav2
Мисленето на този човек обаче е онова, което буди интерес тук. Той докладва, че Георги казал, че се очаква в скоро време отношенията между България и САЩ да се нормализират.
В задача от 3 ноември 1959 г., която вероятно е поставена на информатора на ДС „БОНЧО" се посочва отново, че Георги има сестра в САЩ, за баща му не се казва нищо, защото той вече е починал преди две години. Интересно е обаче, че изрично се поставя въпросът за това, дали Георги е „засегнат от мероприятията на властта". Тоест, самите партийни служители са били наясно, че има „мероприятия" на официалната власт, от които има и „засегнати" по някакъв начин хора, което си е своего рода реално признание за издевателства...!
В рапорт от 14 декември 1959 г. Георги е определен като „лицемерен и нечестен към Народната власт", а също и като „груб, хитър и злобен човек", на кого „не се гласува политическо доверие". За майката на Георги – Николица, също се споменава, че е „с отрицателно отношение към Народната власт", което веднага я превръща в „лоша и заядлива жена". Сестрата на Георги - Райна, както и съпругът й също са дамгосани с клишето „вражески елементи", другата сестра – Виолета и нейният съпруг също са определени като „чужди елементи", които са „прекрити", вероятно се има предвид, че са прикрити! Бащата на Георги, който е живял в САЩ пък е определен като „авантюрист"!
С една дума, всички са си получили своите квалификации и определения. След като са имали някакъв, какъвто и да е контакт с Америка, те непременно са лоши хора, заядливи, свадливи, груби и врагове...! Това е мисленето на някои българи в онези години, мислене, силно увредено от идеологическата отрова на комунистическата държава. Това е мисленето на един човек, който е проявил завидна самоинициатива да шпионира друг човек и напълно волево да отиде и да го наклевети пред политическата полиция!
Всъщност, „обвиненията" спрямо Георги днес се тълкуват с точно обратен знак, след като е бил политически ненадежден, значи наистина е бил достоен човек и българин!
Единствените две „престъпления", които той е извършил към този момент на разследването си са, че има роднини в САЩ, както и че не иска дъщеря му да стане комунист...!
Това става повод едно човешко същество да се „самосезира" и да вгорчи живота на друго човешко същество! И всичко това, заради един от най-големите абсурди на историческото време – класовото разделение и политическия антагонизъм на ХХ век..., които сублимират в напълно самоцелната омразата към Америка и западния свят от страна на държавите под властта на „червената армия"...!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер