Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Ако сте Гражданин на Света

Е-мейл Печат ПДФ

За здравните и туристически застраховки
Днес ще направя кратък коментар по застраховките които са необходими когато пътуваме или имаме продължителен престой в страна, която не е нашата. Малко ми е трудно да коментирам ситуацията, защото САЩ не е моята родина, както и за много други имигранти, и за мен тя е втора страна. Много от нас имигранти продължават да поддържат тесни връзки със страната си по произход, имат там домове и роднини и пътуват често за по-кратко или по-дълго пребиваване. Много от нас пътуват често и до трети страни с цел ваканция.
Но нека се върнем обратно на темата за застраховките които обичайно се търсят когато пътуваме. Какво всъщност ни претиснява и искаме да се подсигурим:
1. Притеснява ни евентуална промяна на плановете, и дали можем да отменим билета, или да променим датите на пътуване
2. Притеснява ни дали ако изпуснем връзката си с друг самолет, ще ни бъде подсигурено друго прекачване
3. Притеснява ни дали няма да се разболее някой член от семейството докато сме на път или курорт в чужда страна
4. Притесняваме се от изгубването на багаж
5. Притесняваме се от терористичен акт на някое летище
6. Притесняваме се за родителите ни които пътуват и ще бъдат с нас продължителен период от време, а не са граждани на страната в която ние пребиваваме и не са здравно осигурени
7. Притесняваме се, че медицинският ни туризъм до страната от която произхождаме започва да е недостатъчен, защото и ние започваме да се нуждаем от постоянен контрол на нашето здраве
С чувствителни разходи за бюджета ни е най-вече медицинското обслужване в чужда страна, и готовността да получим най-доброто в критична ситуация.
В последните пет години се наблюдават значителни промени в предлагането на този пазар. Масираното пътуване на хората из целия свят явно предизвика и много ново предлагане на застрахователни продукти.
Преди тези пет години, на тукашния пазар се предлагаха (те продължават да се предлагат) предимно продукти с медицинско покритие за здравни инциденти. Те не включвт предишни заболявания и предизвикани от тях кризи или необходимо лечение. Тези продукти включват още типичните за пътуване загуби на багаж, закъснения на полети и гарантиране на прекачване, и т.н. Само една от локалните големи компании за здравно застраховане осигуряваше заплащане на медицински грижи в друга страна, но отново ако там застрахованият е получил криза и се е наложила незабавна помощ. Те просто изплащаха направените разходи след представянето на съответни преведени и заверени документи.
Какво се е променило днес, и какво продължава да се променя в стремглаво глобализиращото се общество на нашата планета? Всички ли сме на път да ставаме граждани на света?
Сигналите, излъчвани от застрахователната индустрия дават положителен отговор. Вече няколко от местните големи играчи в здравния застрахователен пазар развиват международни продукти за медицинско покритие. Някои имат като субект за застраховане само американските граждани пътуващи извън пределите на САЩ, други предлагат продукта си на целия свят. А има и такива иновативни решения сред някои от новосъздадените застрахователни организации, като например застрахователно покритие за лечение проведено в чужбина като част от здравната ви застраховка в САЩ.
Новите продукти са с изключителен акцент върху медицинското здравно осигуряване и не включват елементи по финансови загуби свързани със самото пътуване. Имам в предвид загуба на багаж, отменяне на датите за пътуване, отлагане на пътуването изобщо и т.н.
От друга страна, с масовото купуване на билети чрез интернет и стриктното следене за най-изгодната ценова оферта, ние обичайно купуваме билет с най-ниска защита срещу изненади от по-горе посочените, или не разбираме какво точно включва билетът ни.
Това явление е масово, и практически отваря голяма ниша за развитие на помощните медицински застраховки и основните здравни застраховки.
Предлагането на тези застраховки се извършва най-успешно от брокери, тъй като те имат целия набор от продукти, и могат да отговорят на различните нужди на клиента. На тукашният пазар нито една от застрахователните компании не предлага пакет който да е универсален. И още нещо. На уебсайта на един от брокерите прочетох нещо много вярно: „Не търсете най-ниската цена за туристическа застраховка, защото тя не съществува. Цените се контролират и те са това което са." Аз бих искала да добавя, че трябва да избирате съответният пакет съобразно вашите специфични нужди.
Скоро ми се обади наша сънародничка, която беше намерила от интернет ниска цена за покритие на загубите при евентуален проблем по време на пътуването. След като разгледахме как беше конфигурирала цената, забелязах, че тя не беше отразила реалната цена на трипа си. Това и даваше ниската цена на застраховката. Естествено ако нещо се случи, нейното обезщетение щеше да бъде частично. Но нали всички искаме най-ниската цена?!
Моят съвет към вас е: Пазарувайте според нуждите си, не според цената. Ако бюджетът ви е нисък, то вие трябва да поемете риска за съответните загуби.
За въпроси, пишете до а Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Анна Русева, Хелпико Инс

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер