Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Слънчева Цветница в пролетно Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

tcvetnica1Най-хубавият църковен празник през годината е Цветница. С него се чества посрещането на Спасителя в Йерусалим. Хората тогава са държали в ръцете си лаврови и маслинови клонки, сплетени на венчета. На този ден се обслужва и празнична литургия. Всички идващи носят цветя и ги оставят в Храма пред иконата на Исус Христос. От предния ден в Светия олтар са оставени много пресни върбови клонки и след като пренощуват в него, на следващия ден се изваждат след тържествената литургия и се раздават на хората. Те сплитат венчета и си ги носят вкъщи. Обикновено се оставят в близост до домашното кандило с иконата, а там където няма, се поставят на входната врата.

Цветница е един хубав празник и за това, защото е наситена с много пролетни аромати  и цветове, които сякаш ни вдъхват живот. А ароматът на чистотата, който идва от мокрите върбови клонки, със сигурност ще напомни на мнозина от нас за детството, игрите и мириса на прясна трева.
До краен предел на този празничен ден се изпълни българският православен храм "Св. Иван Рилски-Чудотворец". Стотици бяха тези, които след празничната литургия искаха да си вземат върбова клонка и да я отнесат в дома си. Пространството пред българския храм бе приятно запълнено от разговарящи на групи наши сънародници. Настроение и усмивки имаше по лицата на хората. Пред паметника на Апостола непрекъснато се снимаха. Много наши сънародници от далеч бяха специално дошли да видят първия бюст паметник на Васил Левски в Чикаго.tcvetnica2

Много бяха и тези, които за първи път идваха в Чикаго да го посетят. Георги Атанасов със своето семейство от Синсинати не можеше да изрази с думи радостта си от това, което е усетил на днешния празничен ден. "Няколко години все пропускахме този хубав църковен празник, но тази година изключително сме доволни от решението си да дойдем в Чикаго и посетим най-хубавия български храм зад океана. И то за Цветница." - сподели той. Та какво по-хубаво от това в този слънчев пролетен ден да отидеш на църква, да запалиш свещичка и да си пожелаеш здраве, за себе си и всички свои близки.
Най-вълнуващо в празничния неделен ден бе посрещането пред българския храм на делегацията от България начело с вицепрезидента на Родината, Маргарита Попова. Обаятелната и неостаряваща вицепрезидентка трудно прикриваше вълнението си от срещата с българите. Стройната дама, която я охраняваше, едвам смогваше да огледа  десетките желаеши да я поздравят и се снимат с нея. Чаровна и непревзета, госпожа Попова не отказа разговор на никой. Съпровождащите я депутати също се впуснаха в приятен непринуден разговор и притесниха момичето от протокола, което се опитваше да им напомни, че времето напредва. Вицепрезидент Маргарита Попова ще остане в историята като първия държавен служител, посетил и положил цветя на бюста на Апостола в Чикаго. Ученици от неделното българско училище при храма я посрещнаха по стар български обичай с питка и и мед. Мими Янкова, директорката на училището  разтвори развълнувано вратите на класните стаи и показа прекрасните условия на училището. Пред иконостаса на българския храм госпожа Попова помълча със свещичка в ръка, след това пристъпи към свещеника и му целуна ръка. Двамата си размениха като подаръци по една икона. Възхитена и впечатлена, тя дълго се възхищава на прекрасната изработка на олтара и най-вече на таланта на българските иконописци. След развълнуваното поздравление на директорката, учениците представиха кратка, но много приятна програма. В края на своето обръщение към българите в Чикаго, г-жа Попова изненада всички, като почерпи за именния си ден с бонбони, който носеше специално от България.
Много приятно завърши празничният ден в българския православен храм. Ръководителите на танцов ансамбъл "ХОРО", Ирина и Тодор Гочеви, натъкмени и пременени, бяха кръстници. Те кръстиха детето на свои приятели, пожелавайки му здраве и късмет в Америка.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер