Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Фестивалът "Верея" 2016

Е-мейл Печат ПДФ

vereaМоже да се каже, че Чикаго е българска крепост и това се почуства от всички участници и зрители на двудневния фолклорен фестивал "Верея" 2016. За шести път, най-голямото българско фолклорно събитие в Северна Америка събра 30 състава и над 500 любители и професионалисти от всички краища на континента.
За първи път, и в двата дни на фестивала, присъства вицепрезидентът на Република България - г-жа Маргарита Попова. С нея бяха още 13 официални гости от България, сред които евродепутатът от ВМРО - Ангел Джамбазки и депутатът от коалиция "Патриотичен фронт" - Румен Йончев.
Както всяка година, домакините от Фолклорен клуб "Верея" и ръководителят Константин Маринов - Коцето положиха максимални усилия и осигуриха страхотна организация. Всички участници оставиха сърце и душа на сцената и накараха публиката да си спомни за корените си по възможно най-милия начин. Уникалността на събитието продължава да бъде самофинансирането от всички участници, с изключение на подпомагането от някои благородни съмишленици на отделните фолклорни групи.
Първият фестивал "Верея" се провежда в Чикаго през 2011 г. На него се събират четири състава и близо сто участници. Въпреки липсата на постояннен голям спонсор, през годините броят на участниците се увеличава. Значимостта на събитието за разпространението и популяризирането на автентичните български народни песни и танци, сред подрастващите българи в Северна Америка и местните американци, е безценна. И всяко едно усилие за утвърждаването и развитието на фестивала в бъдеще си струва да бъде направено безусловно. Традиционният фолклорен събор "Верея" е доказателство, че когато човек обича истински това, което прави, си заслужава да положи неимоверни усилия за преследването и реализирането на мечтата си! Браво участници, браво ФК "Верея" и последно, но не на последно място, браво Коце!

 

Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер