Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Вторият форум на българските училища

Е-мейл Печат ПДФ

forumВторият форум на българските училища от Западното полукълбо завърши в Чикаго, чийто домакин беше българско училище „Джон Атанасов", с директор г-жа Боянка Иванова. Форумът беше организиран от Асоциацията на българските училища в чужбина, Министерството на образованието и наукатa, Държавната агенция за българите в чужбина, със съдействието на Посолството на Р. България в САЩ и Генералното консулство на Р. България в Чикаго. Цялото събитие премина под патронажа на българския вицепрезидент Маргарита Попова. Тя пристигна във ветровитият град с още 13 официални гости от България, сред които бяха още евродепутатът Ангел Джамбазки, Румен Йончев - председател на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина към НС и Димитър Владимиров - заместник председател на ДАБЧ.
На Втория форум имаше над 90 участници, представители на български училища от четиринадесет щата на САЩ; четири представители на училища от три града в Канада; шест представители на училища в Европа – Англия, Австрия, Франция и Кипър.
Две бяха основните теми, по които дискутираха участниците:
- Приоритети и политика за съхранението и популяризирането на българския език и националните ценности зад граница.
- Съвременни алтернативи в обучението по български език, литература и история на България в мултикултурна среда.
Форумът започна с приветствие от вицепрезидента на Р. България - г-жа Маргарита Попова. Дистанционно, по електронен път, участниците бяха поздравени от посланика на Р. България в САЩ - Елена Поптодорова.
Асоциацията на българските училища в чужбина награди с почетни грамоти г-жа Маргарита Попова и г-н Симеон Стоилов, генерален консул в Чикаго.
Последователни изказвания на различни теми направиха: г-н Румен Йончев, който каза, че трябва да има МИР „Чужбина" и квота за депутати в Народното събрание, които да представляват българите зад граница. Речта на Ангел Джамбазки беше в типичния за него патриотичен стил. Генералният консул на България в Чикаго - г-н Симеон Стоилов, също се изказа от катедрата.
В следобедните часове Румен Йончев, Маргарита Попва, Симеон Стоилов, Ангел Джамбазки и Димитър Владимиров отговаряха на въпроси на гражданите.
След края на работния ден, по молба на Генералния консул Симеон Стоилов, заедно с евродепутата Ангел Джамбазки, получиха подарък по едно горнище, от най-титулувания през последните две години български футболен отбор в Чикаго - "Левски".
Почетни грамоти на АБУЧ бяха връчени и на генералните спонсори Павел и Кристиян Пеневи от MERX Globul, AmeriFreight, както и на Американския университет в България и Нов Български университет. В своето кратко изказване, Павел Пенев завърши с думите: „Българските бизнеси трябва да поддържат българските каузи".

 

Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер