Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Стефан Манов, Тулуза: Започна путинизацията на България

Е-мейл Печат ПДФ

 

interviewВодещи на еМисия България по Би Ай Ти: Олга Узунова и Илия Вълков.

Олга Узунова - "Je suis българин" зад граница е и Стефан Манов. Той е във Франция, в Тулуза. Здравейте, Стефане.

Стефан Манов - Здравейте на вас и на зрителите на Би Ай Ти, които от днес нямат избирателни права.

Илия Вълков - Така ли се чувствате? Като човек без избирателни права?

Стефан Манов - Абсолютно. 26 години след като бяхме по площадите за гражданските и политически права, доживяхме да бъдем лишени от най-важното политическо право - правото на свободен избор. Днес това, което българският парламент направи, е посегателство срещу българската нация, срещу част от тази нация, защото тя не свършва на гранично-пропускателния пункт. Не знам дали българското общество все още е осъзнало как за 24 часа, от вчера до днес, бяха отсечени фундаменти от българската демокрация. Не само вота на българите извън страната говоря, но тепърва предстоят членове в кодекса, които ще бъдат гласувани следващите дни и ще задълбочат тази институционално, парламентарно, конституционна криза, бих казал.

Илия Вълков - В момента нашите зрители виждат на живо гласуването в Народното Събрание, промените в Изборния кодекс. Не е на живо, извинявайте, това е на запис от петък. Вие самия как си обяснявате тези решения, те наистина са изключително изненадващи, при положение, че бяха дадени обещания и за създаване на избирателен район "Чужбина", и за въвеждане дори на електронно гласуване. Имаше работна група към Парламента, която трябваше да предложи конкретни предложения до края на април месец беше. В момента електронното гласуване ще бъде експериментално за президентските. Вероятно за следващите няколко избори ще бъде въведено реално.

Стефан Манов - Нека не се заблуждаваме! Обещанието за избори по интернет, за електронен вот, е само един начин да се намери някакво оправдание на случилото се тази сутрин. Нека уточня за зрителите на Би Ай Ти, че днес парламентът зачеркна 26-годишна история на българските избори извън страната. Беше забранена възможността избирателни секции да се откриват извън дипломатически и консулски представителства. На последните избори над 80% от българските граждани извън страната, а те бяха 145 хиляди гласували през 2014 година, гласуваха извън дипломатически и консулски представителства. Това означава, че всички тези хора няма повече да могат да гласуват. Утопично е да смятаме, че в няколко секции в големите столици могат да бъдат поети всички тези десетки хиляди, стотици хиляди български избиратели. Обещанията за електронен вот, всъщност, е това, което ще погребе електронния вот. Нали си даваме сметка, че за 3 месеца, колкото ни остава преди президентските избори, де факто, защото след това тече календарът на Изборния кодекс, е невъзможно да се извърши качествена платформа за електронен вот със съответната сигурност, която да вдъхва доверие. Когато това се провали наесен, ще бъде със същата усмивка, с която днес ни лишиха от физически секции, ще ни лишат и от интернет вот. Днес е преломен ден в българската демокрация, колкото и може все още да не го осъзнаваме. Започна путинизацията на България, която ще завърши със следващите парламентарни избори.

Олга Узунова - Каква ще бъде вашата реакция? Какво се очаква от сдруженията на българите в чужбина?

Стефан Манов - Хората вече реагират. Освен дълбокото възмущение, естествено, че ще се опитаме да предприемем действия към малкото останали институции в страната, които все още се опитват да водят парадна демокрация. Говоря за президентската инсититуция най-напред. Президентът трябва да наложи вето на този Изборен кодекс. Не само заради българските граждани извън страната, а за скандалните приети решения, конюнктурни. Задължителен вот, разделяне на референдуми от вот, след като само преди няколко месеца ги съчетахме, зачертаване на избирателите от избирателните списъци, воденето им като овце към избирателните секции. Това са нарушения на българската демокрация и изборни традиции, аи на съответните норми в европейските практики, добри практики. Президентът няма какво да губи. Той няма да бъде кандидат повече, освен този на гражданите. Нека покаже в последните месеци на своя мандат, че държи на българската демокрация.

Илия Вълков - А вие как си обяснявате мълчанието на Президента Росен Плевнелиев, при положение че в сряда бяха гласувани първите промени в Изборния кодекс. Той в момента, вярно, е в Ню Йорк, където трябва да подпише едно важно за света споразумение, но някак си за вътрешнополитическия живот той като че ли е извън него.

Стефан Манов - Аз не искам да критикувам в момента липсата на реакция на Президента. Буквално сме в огъня на събитията. Нещата се променят с всяка секунда. Искам, освен по същество, да изразя какъв скандал бяха, като процедура, тези изборни промени. Такова нещо никога не е било в българската история на парламентаризма през последните 26 години. Повечето от тези предложения бяха разгледани тази седмица в началото, в Правна комисия, включително по тъмна доба, за което още няма стенограми. Дори още няма доклад на правна комисия, качен на сайта на парламента. На времето се подигравахме на показната комисия на Мая Манолова, където заседанията бяха предавани онлайн, директно. Поне знаехме какво си говорят. Не се учудвам, че президентът още не може да реагира. Медиите споменаха, че тази сутрин, в 9 часа, е решено да бъдат "опраскани" българите в чужбина. Той, се надявам, да вземе позиция. Досега винаги е бил на позиции, честни, граждански. Не се поколеба да откаже конституционния съдия със съмнения за конфликт на интереси и злоупотреба с властта тогава, когато напусна залата с едно неконституционно действие спази конституционния дух. Очакваме от него това днес. Ще очакваме и от омбудсмана да сезира Конституционния съд за нарушаване на изборните права, не само на българите в чужбина, изобщо. Ще очакваме и от другите независими институции, ако все още има такива, пленум на Върховния касационен съд, които също имат правото да сезират Конституционния съд. Пленумът на Върховния съд не искам да го споменавам, защото не е независима институция, показа го. Но нека малкото останала институционална независимост да въсстане срещу този опит за извиване на ръцете на българската демокрация, а и хората да излязат на улиците. Уви, ние в чужбина не можем от днес за утре да слезем в София и да блокираме Орлов мост, но ако няма реакция на гражданското общество, ще ни подстрижат на следващите избори за последно.

Илия Вълков - ДПС, които са сочени като основен аргумент за задължителното гласуване, заявиха, че ще сезират Конституционния съд срещу това задължение. Смятате ли, че Конституционният съд ще реагира по някакъв начин? Той така или иначе трябва да се произнесе, стига, между другото, ДПС да съберат необходимите подписи.

Стефан Манов - Това щях да кажа. ДПС нямат необходимия брой подписи, а вчера БСП заяви, които също са против задължителното гласуване, но пък гласуваха анблок с ГЕРБ срещу гласуването в чужбина, че няма да сезират Конституционния съд нарочно, за да оставят процеса така да загние и скандалът да стане толкова голям, че последиците да бъдат видни от всички. Но темата за ДПС, плашенето с ДПС, е само един претекст, една илюзия. Тази сутрин в пленарна зала бяха казани откровени лъжи от представители на Патриотичния фронт относно реда за протичане на изборите в чужбина. Хора, които живеят в 2009-та година, се опитаха да ни обяснят изборите от 2014 със ситуацията от 2009-а. Сегашният действащ кодекс гарантира отличен ред за протичане на изборите в чужбина, в това число и в Турция. Имаше касационно обжалване пред Конституционния съд, който го потвърди. Във всяка избирателна секция присъства представител на българската държава, протоколите се сканират незабавно след края на изборния ден, има наблюдатели навсякъде, представители на партии. Това не са изборите от 2009-а година, когато имаше злоупотреби. Това е заблуждаване, манипулация на българското обществено мнение. На последните избори в чужбина гласуваха много повече български граждани извън Турция, отколкото в Турция. Нарастването на избирателната активност в Западна Европа и САЩ беше над 60 процента на последните избори, докато в Турция тя спадна с 6 процента. Това е истината днес. Не избирателите на ДПС в Турция в момента е проблемът на българската демокрация. Проблемът на българската демокрация е корупцията в българския политически елит в София. И това се опитват да запазят - своето присъствие във властта на случайни партии от бивши доносници на Държавна сигурност, които така предаваха българите преди 10-и ноември, и така продължават да предават и сега българите, в случая от чужбина.

Илия Вълков - Смятате ли, че тези промени ще демотивират още повече българите в чужбина, а и хората, с които вие общувате, да участват във вътрешнополитическия живот на България?

Стефан Манов - Днешният ден е изключително тежък, всички сме в ситуация на шок, защото никой не е очаквал. Онзи ден бяхме на една ръка разстояние от пълноценен избирателен район "Чужбина", който да повиши избирателната активност; който най - накрая да покаже, че българската нация е единна и неделима, без значение географското положение на българските граждани. Днес сме се срутили дори в ситуация, каквато не сме имали нито веднъж в съвременна България, да не можем да гласуваме в чужбина заради каприза на една националистическа партия с крайна риторика, която се е наредила на трапезата на властта.

Олга Узунова - Ще има ли по някакъв начин компенсация и алтернатива във въведеното, макар и тестово, електронно гласуване?

Стефан Манов - Ако ГЕРБ имаха реално намерение да се случи това нещо, трябваше да го направят по друг начин. Законопроектът в момента е в състояние, в което не може да бъде приложен. Той е писан в друга оптика - да бъде експериментално в следващите няколко години. Ако това бяха реални намерения, окей - да премахнем секциите извън страната, но след въвеждането на реално пълноценно интернет гласуване, да го запишем в преходни заключителни разпоредби. Не е късно. Нека запишем в преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, които още не са гласувани, че досегашният ред остава до 2019-та година , когато трябва интернет вотът да стане нормален, а не експериментален . Ето това днес ГЕРБ може да покаже на българските граждани извън страната, че действително държи на техния глас, а не че в момента изпълнява конюнктурна поръчка на своя по-малък коалиционен партньор, който извива ръце . Ако беше така, ще приемем - преходен период, пет години остават физическите секции, след което ги премахваме, да го запишем в преходни и заключителни. А не да ги премахнем и да гоним Михаля. "Изпусни питомното, да гониш дивото" са го казали българския народ.

Илия Вълков - Подозирам, че всяко обещание е предпоследно, особено около този шарен парламент и тези ситуационни коалиции, които се формират всяко едно гласуване. Благодаря много, Стефан Манов, и още веднъж да съобщим, че и тази вечер пред Народното събрание ще има протест, този път с мотото "Je suis българин зад граница". Стефан Манов.

Линк: http://www.bitelevision.com/stefan-manov-dnes-zapochva-putinizatsiyata-na-balgariya/

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер