Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

АПОКАЛИПСИС „EGO"

Е-мейл Печат ПДФ

trendafilovaЧовекът усещаше Болка и се мъчеше да я превъзмогне. Не му се удаде и я затаи в себе си. Разкъсваха го непрестанни вътрешни борби и различни гласове му говореха. Заслуша се.

Някой обвиняваше Разума, че откакто се е заселил в Човека, направил Плътта му нещастна. Това породи мълчание. Гласът на Разума бавно се надигна и историята му беше тъжна: отначало не знаел нищо за себе си и правел каквото му кажат. После станал неспокоен и изпитвал неутолимата жажда да търси. Бил смаян от умението си да открива и това, което докосвал, превръщал в Мисъл. Оженил се за нея, защото тя неотлъчно го съпровождала. Забравили за Плътта. Зачоплили видимото и невидимото и Мисълта подреждала Познанието в стройни редици. Разумът откривал света с настървение, но скоро разбрал неговата повторяемост. Полека у него се наслагвала Досадата. Единствено Мечтата го привличала със своята недостижимост. Мисълта ревнувала, а Плътта се измъчвала.
На Мечтата не й беше достатъчно Отсамното. Като чу обяснението на Разума, кокетно се устреми Отвъд. Разумът хукна след нея, защото неизвестността поразяваше въображението му. Пространството около него се затвори. Невъзможно беше да се спре. Трябваше да върви докрай, а това изискваше усилия. Заплиташе се все повече и повече, защото беше зарязал Мисълта. Без нея не можеше да обяснява.
Пред Човека се изправи Представата: виждаше гора, чиито преплетени клони започваха от корена. Дълга и тягостна, тя нямаше зеленина и голотата й беше скучна. Еднообразието и досадната повторяемост бяха пропъдили Желанието, Любопитството и Стремежа. Разумът се препъваше в тази пустош и не знаеше дали напредва. Мечтата не се изморяваше да бяга, а той не съзнаваше, че измъчва Мисълта. Тя се опитваше да го разбира, но Съмнението я беше обсебило. Вече не вярваше на лоялността на Разума. Познаваше вятърничавостта на Мечтата и невъзможността на Разума да устои. Тогава се сети за Плътта. Обвини я в безразличие и в гнева си я нарече преходна. Плътта започна да се уморява от липсата на внимание. Беше решила бавно да си отмъсти. Залутани в стремежи, бяха я забравили. Сега тя щеше да ги изостави, защото Пренебрежението за дълго я държеше в сянка. Съюзи се с Умората и Болката. Страдаше ужасно и така привлече вниманието върху себе си.
Изведнъж Разумът се сети, че живее в Човека. Мисълта внезапно го формулира. Мечтата набързо започна флирт със Смъртта. Човекът усещаше Болка от цялата нелепост на това противоречие.
Плътта отново се почувства оскърбена. Изпитваха неприязън към нея. Разумът я презираше, Мисълта я разяждаше, Мечтата беше заета с новия си флирт. Единствено Надеждата я гледаше с очакване. Плътта й беше благодарна, но това вече не й стигаше. От дългото Пренебрежение беше погрозняла. Чувстваше се отпусната и пожълтяла. Пренесе се за малко в дебрите на Спомена: видя се като млада. Първа, преди всички беше усетила себе си и набъбваше от жизнени сокове. Тогава всички я ухажваха. Възхищаваха й се и забравяха да мислят. За момент се изчерви от удоволствието на Спомена: беше времето на Благодатта и Радостта ходеше по нея. После Разумът и Мисълта се обединиха. Бяха заети със себе си и в жаждата си я обвиниха, че им пречи. Изоставена, тя започна да посърва. Сега – вече стара и грозна, Плътта нямаше желание за нищо. Другите престанаха да я интересуват с вечните си претенции. Бяха я забравили, а сега искаха твърде много от нея. От самото начало знаеше, че е преходна, сега щеше да им го покаже. Събра сили. Извини се на Надеждата, която с безкрайната си доброта беше безпочвена.
Човекът стоеше объркан. Изведнъж някакъв спазъм прониза цялото му тяло. От устата му се отрони въздишка с нотки на очакване. В последния момент Плътта беше решила да пусне Надеждата. Човекът угасваше бавно изоставен от всички. Плътта започна разрушителното си дело. Разумът се замъгли и Мисълта каза нещо несвързано. Мечтата остави очите отворени. Само Надеждата витаеше някъде бездомна и търсеше къде да се приюти.

 

Елена Трендафилова

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер