Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Научното изследване "Българи във Форд" - ценен поглед към историята на българската емиграция в САЩ

Е-мейл Печат ПДФ

anelia1В началото на 2015г. Регионалният исторически музей във Велико Търново постави началото на уникален по рода си проект: „Българи във Форд". Амбициозното научно-изследователско начинание с ръководител Емил Врежаков – уредник в отдел „Нова история" цели събирането на информация за български емигранти в САЩ, работили в детройтските автомобилни заводи. Проектът е един от първите опити научно да се проучи темата за българските емигранти зад Океана и техния живот в страната на неограничените възможности. Темата е особено актуална днес, когато милиони българи живеят зад границите на родината.

Идеята за мащабното изследване принадлежи на директора на Великотърновския музей д-р Иван Църов. Целта на проучването е издирването на емигрирали в САЩ българи от края на XIX-ти и началото на XX-ти век, намерили препитание в заводите на Хенри Форд, проследяването на тяхната съдба и разясняването на причините, поради които са емигрирали. От първостепенна важност за музейните работници е откриването на лични детайли във всяка една емигрантска съдба, които биха могли да обрисуват общата картина на ранната българска емиграция. В същото време, проучването предоставя възможност на публиката да се запознае с професионалните успехи и постижения на българите в автомобилните заводи, и техния принос в зората на автомобилната индустрия.
Първоначално проекта е планиран като историческо изследване на регионално ниво, а учените започват издирване на български емигранти от района на Велико Търново. Усилията на музейните експерти биват популяризирани в пресата под формата на публикации, намерили място в областни и централни български вестници. Скоро след обявяването на проучването, обаче, в музея пристигат писма от всички краища на България, разказващи за интересни емигрантски съдби. Постепенно получената информация налага изследването да обхване цялата страна, както и населени с българи райони извън границите на България. Така само за една година са събрани данни, разказващи историите на двадесетина българи, живели в Детройт.
Важна отправна точка на проекта е предоставен от представителите на Форд за България документ от 1912-1916г., който съдържа статистика за националността на служителите в заводите на Хенри Форд в началото на миналия век. Данните в него разкриват, че едва 45 нашенци намират работа в тях по време на Първата световна война и Балканските войни. Според Емил Врежаков, документът разкрива интересна историческа тенденция, бележеща прибирането на голяма част от българските емигранти обратно в родината. Патриотично настроени и заредени с желание за промяна, те се завръщат, за да се включат във войните за освобождението на български земи, останали извън границите на Царство България. Последвалата тежка световна икономическа криза през 30-те години на XX-ти век и несигурните времена след края на Втората световна война бележат втората емигрантска вълна към САЩ и по-големия брой нашенци, избрали кариера в автомобилните заводи в Детройт.anelia2
Любопитните истории на първите наши сънародници в САЩ преплитат както културни, така и социално-икономически аспекти на живота им зад граница. Съдбите им запознават с особеностите на ежедневието им в странство, както и обособяването на български емигрантски структури в началото на миналия век. Историите на нашенците – преки сидетели на американската история, пречупват през лична призма глобални събития като световните войни, световната икономическа криза и дори сухия режим в САЩ.
Според Емил Врежаков, българските емигранти в САЩ заемат важна позиция сред културния живот на останалите общности. Първите емигрантски структури помагат на българите да се обособят като независими общности, съхраняващи бита и културата си зад граница като същевременно спомагат за интеграцията им в американското общество. Анализираните документи разкриват, че през целия XX-ти век българската общност е сплотена, а училищата, просветните институции и църквите - консолидирани. Българите в Америка са солидарни в трудностите си, а създадените взаимоспомагателни дружества оказват съдействие и помощ на нашенци, изпаднали в нужда. Например, в правилника от 1942г. на Българската православна общност в Детройт е било упоменато, че на всеки желаещ да учи в американски университет могат да бъдат предоставени средства с условието той да се изплати на общността след като започне работа. В същия документ също се споменава, че общността ще поеме медицинските разходи на болни българи, които не могат да си позволят лечение.
От първостепенна важност за реализацията на проучването са получените дарения от близки на българите, преминали през заводите на Форд. Безвъзмездно предоставените от тях документи, снимки и лични вещи са безценен източник на информация за личния живот и кариерата на българските емигранти зад Океана. Получените над сто предмета във връзка с проекта включват писма, фотографии, чекове, платежни документи и част от работно облекло. Особен интерес представляват писмата на българите, описващи значими събития от историята на САЩ през погледа на нашите сънародници. „Любопитно е как българите, живели и работили в САЩ са предавали на близките си в България събития от световната история като например бунтовете на цветнокожите през 60-те години на миналия век, развитието на профсъюзното движение или моменти от Студената война," разказва Емил Врежаков.
Събраната колекция от дарени вещи е подредена в отделени тематично витрини като част от дарителската изложба, посветена на Деня на народните будители. Интересна подробност от нейното представяне е, че мнозина посетители разпознават по снимките свои близки и роднини. Целта на музейните работници е постепенно колекцията да бъде обособена в самостоятелна временна или постоянна експозиция, която да бъде представена пред широка публика.
Освен предоставените дарения от близки на българите в автомобилните заводи в Детройт, изследователската дейност обхваща архивите на Ford Motor Company. Всеизвестен факт е, че Хенри Форд е държал на подробна статистика в заводите си. При започване на работа в неговата компания, новопостъпилите служители са попълвали анкетна карта, упоменаваща тяхната националност, образование и професионален ценз.
В началото на 2016г. проектът „Българи във Форд" навлезе във втората си година, бележеща по-задълбочени проучвания. Учените ще продължат контактите си с наследниците на ранните български емигранти и събирането на архивни материали. Сред целите на екипа на Емил Врежаков са подробно проучване на архивите на Ford Motor Company и сближаване на контактите с българската диаспора в САЩ. „Надявам се контактите ни с българските общности в САЩ да се задълбочат и очаквам да получа съдействие за съвместна работа", споделя ръководителя на проучването. „Научното изследване разчита на подкрепата на сънародниците ни зад Океана."
Научно-изследователската дейност по проекта се посреща с интерес от посетителите на музея и любителите на българската история. Много от близките на българи, живяли и работили в САЩ, се опитват да се докоснат до съдбите им посредством музейната колекция. В много случаи, разказаните от наследниците истории излизат извън рамките на проекта, а хората с ентусиазъм споделят детайли от живота на роднините си в САЩ. Според разказите, повечето от завърналите се по времето на Царство България емигранти са всъщност с добре уреден в чужбина живот. Завръщайки се в родината, голяма част от тях инвестират парите си в начинания, показвайки напредничаво мислене и предприемачески дух. Пример за такъв родолюбец е българин от Габрово, работил в американска фабрика за производство на катран. Благодарение на извънредния труд, полаган по време на празници, той успява да събере значителна сума пари, с която след завръщането си в родния град отваря голяма фабрика за вълна и прежда.
Впечатления на учените прави благотворителността и родолюбивите жестове на завърналите се от САЩ българи. Например, през 1960г. емигранта от село Пушево Петко Косев дарява 120 000 лв. за построяването на нова сграда на местното читалище „Сполука". Спечелил парите си като матричар в автомобилен завод на Форд, след пенсионирането си родолюбивият българин се завръща в родния си дом и демонстрира завидна щедрост, подарявайки над 30 автомобила за нуждаещите се в Пушево.
Научното изследване на РИМ – Велико Търново обхваща и работата на наши съвременници, градящи кариера в детройтските автомобилни заводи. Идеята на проучването е да покаже развитието и градацията на българската емиграция през очите на атомобилния работник, датираща от края на XIX-ти век до днес. „Всяка емигранстска история е интересна за нас,"обяснява Емил Врежаков. „Изследването ни цели да проследи еволюцията на българската общност: от къде е тръгнала и до къде е стигнала в наши дни. В момента, когато толкова много българи живеят извън границите на родината, би било много интересно да се разкаже как преживяват, с какво се занимават и какви са техните успехи. Интересни сравнения и изводи биха могли да бъдат направени между живота на българския емигрант през XXI-ви век и този на неговия предшественик от началото на миналия."

 

Анелия Петрова
за в. "България"

 

 

Бележка на автора: Регионален исторически музей – Велико Търново ще бъде благодарен на всеки, който може да предостави съдействие и информация в подкрепа на научно-изследователския проект „Българи във Форд". Информация може да бъде предоставена чрез електронната поща на музея: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , на електронната поща Емил Врежаков, ръководител на проекта: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , или на адрес: Регионален исторически музей – Велико Търново 5000, ул. „Никола Пиколо" 6.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер