Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Доверието и неговата крехка същност

Е-мейл Печат ПДФ

dobriВъздействието на Христос върху човешката история е огромно и това е очевидно. Няма съмнение, че християнството е спечелило с течение на времето много повече последователи от всяка друга религия. Исус Христос има оригинални мисли. В евангелието от Матея, той каза: "Слушали сте, че бе казано - обичай ближния си и мрази врага си. А пък аз ви казвам: Обичайте враговете си и прославяйте ония, който ви проклинат, добро правете на ония, който ви мразят и молете се за ония, който ви обиждат и корят." И още: "Не се противете на злото и ако те удари някой по дясната буза, обърни му и другата."

Повечето християни смятат предписанието "Обичайте враговете си...", в най-добрия случай за идеал, който може да бъде осъществен само в един идеален свят. За съжаление днес не живеем в такъв. Враговете ни се облягат на тези думи Христови и се възползват от тях. Те с удоволствие те удрят и по другата буза, без да се притесняват, не вниквайки и в частица от това, което проповядва Спасителят.
Такива мисли минаваха в неделния ден през главата ми, скъпи сънародници, докато бях в българския православен храм "Св. Иван Рилски - Чудотворец". Слушах неделната литургия на Свещеник Димитър и се радвах, че хората, идващи на неделните служби, стават все повече. Макар и бавно, позагубилото се доверие в живота на Храма се възвръща. Бавно, защото е известно отколе, че доверие лесно се губи, а бавно възвръща. Причини много. Едни ги знаят, други не искат и да чуват за тях. И едните, и другите идват в храма. Палят свещички, молят се за здраве и мълчаливо поменават починали. "Тръгвам си одухотворена, пречистена и спокойна, нещо, от което имам нужда" -  каза наша сънародничка на излизане от храма. Много са тези, които споделят това нейно мнение. В тези трудни месеци на оцеляване на този прекрасен български храм е приятно да чуеш такива думи. Десетки станаха дарителите, анонимни и такива с чекове, който помагат за неговото оцеляванe. Свещеникът не ги поменава в неделните литургии, защото всички дарители не считат това за нужно. Но имената им се записват и един ден ще станат известни на българската общност.
Тази отминала вече неделя ще се запомни и с организираното събрание от бивши членове на борда на настоятелите в храма. Те се считат засегнати и искат възстановяването си в управлението. И то по най-бързия начин, като гарантират, че завръщането им ще извади едва ли не светкавично храма от затрудненото положение. От групата, която според "лидерите" на събранието е повече от четиридесет човека, едва половината знаеха къде са тоалетните. Другите се лутаха по стълбите, за да ги открият. Защо, бих казал, излишен отговор.Свещеникът пък се опита да преброи колко души от всички тези хора влязоха в църквата, за да си запалят свещичка. Каза, че на литургията е видял двама и по-късно още четири-пет човека. Но иначе организацията беше на ниво. Две телевизионни камери, репортери на телевизията и на вестниците. Лидерите даваха гневни интервюта, сипеха се и люти закани. Заслушах се, надявайки се да чуя някой да се поинтересува за положението на храма в момента. Не чух такъв интерес. Като си прибирах телефона в джоба и напипах листа, на който си бях извадил данните от приходите за месеца. Надявах се, че някой може да ме попита и исках да съм подготвен. Нямаше такъв интерес

Уважаеми сънародници . Наближават два от най-хубавите християнски празници. Цветница и Великден. Цветница е символът на пролетта по земята и най-вече в душите на хората. Цветята мамят към свежестта и красотата и така както пъпката на върбовото клонче се отваря за живот и светлина, така напролет се отваря и човешката душа. И тази година ще посрещнем Рождество Христово в българските църкви. Отново стотици свещички ще заблестят и ще затворят в пълен кръг българския православен храм. "ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ", за кой ли път ще литне гласът на българите в небето над Америка и за кой ли път то ще му отвърне "ВО ИСТИНА ВОЗКРЕСЕ".

Църковното ръководство съобщава на всички, които се интересуваха, че могат да засадят цветя около паметника на Апостола, в градинката, розариума пред входа и на всички подходящи места. Нека го направим още по-красив, още по-български и наш. Също така в градинката отпред има нужда от две пейки. Имената на дарителите ще бъдат на тях.
Скъпи сънародници, нека си пожелаем тези, който милеят за българския православен Храм "Св. Иван Рилски-Чудотворец" в Чикаго" да са повече от тези, които искат да го видят в окаяно състояние.Да, не се учудвайте, има и такива.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер