Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Франс ТВ: Милиции унижават мигранти в България, а правителството реагира с "половин уста"

Е-мейл Печат ПДФ

След като в края на март България се прочу с "патрулиращия за мигранти" Динко Вълев, за когото Би Би Си съобщи, че се е превърнал в знаменитост у нас, новите "граждански арести" на бежанци по границата ни с Турция също станаха повод да влезем в световния информационен обмен.
"Български асоциации искат наказания след разпространяването на унизителни кадри, показващи легнали на земята и вързани мигранти", съобщава във вторник френската национална телевизия France TV.
Медията отбелязва, че у нас се формират "милиции", които гонят преминаващите през турската граница мигранти, а правителството осъжда тези често унизителни действия с половин уста.
Официално шефът на граничната полиция упреква доброволците, че "използват сила" и вършат работата на службата му. Българското правителство обаче засега не е предприело никакви действия срещу тези атаки, отбелязва France TV.


В същото време Би Би Си съобщава за заснет в България любителски видео материал, който  показва ареста на трима мигранти от доброволци, които връзват ръцете им зад гърба и ги държат на земята.
От медията отбелязват, че видеото е заснето в Странджа, по границата между България и Турция. Доброволческата група казва на мигрантите, които изглеждат уплашени и не оказват съпротива, да се връщат в Турция. Най-малко един от доброволците държи мачете, отбелязват от медията.
Малко по-късно в социалната мрежа Фейсбук по темата реагира и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. За разлика от министър-председателя Бойко Борисов тя реагира далеч по-остро на "гражданските арести".
"Днес вече трябва да внимаваме не само за нелегално пресичащите границите, но и за тези, които искат да се възползват от тях. За пари или за евтина и опасна слава", пише в своя статус Бъчарова.
"Гражданското съзнание и отговорност се изразява и в уважението и съобразяването с държавните институции", посочва Бъчварова.
Тя припомня, че няма друг освен компетентните органи, който да може да прецени, кое е целесъобразно, когато става въпрос за бежанците.
"Не може случайни хора, тръгнали на разходка, нарекли се "патриоти" да решават дали да връщат бежанци или да ги насочват към местата за тяхното регистриране. Излъчването на саморъчните записи на техните геройства показва как безкритичността в търсенето на рейтинг може да се окаже най-лесният път за всеки, който иска да облъчи обществото. С всяка възможна идеология", допълва министърът.
На българската граница има граничари. Толкова, с колкото разполага МВР. Помощта, която сме потърсили може да дойде само от Министерство на отбраната. Това струва и ще струва допълнителни публични средства и за това преценяваме всеки момент, в който да прибегнем до нея, обяснява Бъчварова.

 


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер