Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

И българи фигурират в "Панама- leaks", но НАП едва ли ще стигне до тях

Е-мейл Печат ПДФ

Поне 50 компании и 78 акционери от България фигурират в изтеклите документина панамска адвокатска кантора Mossack Fonseca, разкриващи как нейни клиенти от цял свят са заобикаляли плащането на данъци или са прали пари. Националната агенция по приходите (НАП) се е свързала с българския партньор в международното журналистическо разследване International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) по т.нар. "Панамски документи" (Panama Papers) с молба да й бъдат предоставени данните за фирмите и гражданите, които имат отношение към българския бюджет, съобщиха от НАП за Mediapool. Целта е те да бъдат проверени и при необходимост да се възложат ревизии. От единствения български медиен партньор в разследването - вестник "24 часа", обаче съобщиха пред Mediapool, че не могат да предоставят информацията, защото това е едно от условията на международния консорциум.


"Доколкото знам, изпълнителният директор на НАП г-н Бойко Атанасов, ще ни изпрати писмо с молба да му предоставим данните, но ние ще го препратим към международния консорциум. Причината е, че има групово решение тези данни да не се предоставят на официалните власти. Само консорциумът може да вземе решение да предостави данните на НАП", коментира главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Той поясни, че единственият български журналист, който участва в разследването, е Алексения Димитрова, която 20 години е работила в "24 часа". Тя в момента самостоятелно прави единственото проучване на данните в България при спазване на всички изисквания на консорциума за конфиденциалност.
Според информация, разпространена по-рано в понеделник на сайта на "24 часа", поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. Става въпрос за фирми, собственици и акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе. Сред собствениците или акционерите засега няма български политици.
От информацията, която получихме от единствената българска журналистка с достъп до файловете, изнесените от нея данни за България не са пълни.
"Аз се включих в разследването едва преди няколко седмици и тези данни са от информацията, която съм обработила до момента. Вие не можете да си представите колко много информация е това", коментира пред Mediapool Алексения Димитрова. От думите й стана ясно, че тя лично обработва данните от всичките 11.5 милиона файла без специален софтуер, а само с "търсене и четене". За факта, че фирмите са български, Димитрова се ориентира най-вече по адреса на седалището, макар че част от адресите не били пълни. Димитрова няма представа защо е включена в проекта на късен етап, при положение че международното разследване е започнало преди година, стана ясно от думите й.
Опитите на НАП да получи данни от предишни мащабни изтичания на информация за сметки в зони тип "данъчен рай" досега винаги са удряли на камък. През 2008 г. властите в Берлин се снабдиха срещу 4-5 млн. евро с тайнствен диск, съдържащ информация за сметки на хиляди европейски граждани в един от оазисите на банковата тайна - Лихтенщайн. Още тогава Берлин прикани немците, които се опасяват, че са в диска, да не чакат следователи и прокурори, а доброволно да си платят "спестените" данъци. В резултат в немската хазна влязоха стотици милиони евро, укрити в херцогството. През 2010 г. Германия отново купи пакет от данни за банкови авоари, този път в Швейцария. И в двата случая българските власти поискаха информация от германските си колеги, но така и не получиха никакви данни нито по лихтенщайнския, нито по швейцарския казус. През 2010 г. в Берлин отиде специална делегация, водена от тогавашния директор на агенцията Красимир Стефанов, но и това не помогна.

 


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер