Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

"Бургаски акорди" в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

reniВ неделния ден на трети април в салона на българския православен храм "Св. Иван Рилски-Чудотворец" поетесата Райна Недялкова събра десетки свои почитатели на поезията. Близки и познати на Райна се вълнуваха заедно с нея. По-нетърпеливите бяха побързали да си вземат от новата и стихосбирка и я разгръщаха с интерес. Приятно бе да слушаш как българите си говореха за култура. А още по-приятно бе да чуваш, че много между тях си имат и любими вече стихотворения на български поети в Америка. Много от членовете на творчески съюз "Творци без граници" уважиха събитието. Дошли бяха и писателите от "Съюз на българските писатели в САЩ и по света". Сред гостите на презентацията бе и Людмила Тасева, новият консул в Чикаго. Това бе и нейното първо посещение в българския православен храм. Заедно със своето семейство тя разгледа Храма и запалиха свещички за здраве.
Презентацията откри Лили Паслиева, дългогодишна приятелка и ревностна почитателка на творчеството на Райна Недялкова. "Имам честта да познавам Рени от първата и година в Америка. Може би повече от десет години, когато поетичната и душа все още търсеше нов бряг, а мислите и както и сега, не са спрели да летят през океана към Бургас и морето." - каза Лили Паслиева.
"Бургаски акорди" е поредната поетична книга на Райна Тя се отпечати в Бургас и по желание на поетесата бе посветена именно на празника на града,"Никулден" - шести декември. Стиховете и блестят на сто и десет страници, носещи дъха на българското море, вятъра от красивия бряг и топлината на морския пясък.
"Книгата е с естествен дъх на море, пясъчна обич, водорасли в косите, състезание с вятъра и капки сол върху клепачите - пътуване към мечтите и небосклоните на душата. Акордите направляват мисълта на авторката, която все лети към България, като скрит копнеж и нежен сън, като вечен пристан на любовта й и щастието й да се почувства истинска" - казва Маряна Праматарска за стихосбирката на Рени Недялкова.
Поздравления поднесе и Георги Витанов Богат - председател на "Съюз на българските писатели в Америка и по света". Думите му бяха миг на откровение и гордост, миг на признание и уважение към таланта на българската поетеса.
"Обичам всяко едно от моите стихотворения. Често и по различни поводи си ги припомням. И много често с някои от тях си и поплаквам. Всяко едно е частица от моя живот, всяко едно е изблик на радост, на мъка и спомен назад" - сподели Райна Недялкова , прочитайки някои от своите творби. Лили Паслиева и Добри Карабонев също прочетоха няколко стихотворения по свой избор от новата стихосбирка.
И както си му е ред, презентацията завърши с почерпка, много снимки и приятелски разговор с поетесата. Много от присъстващите споделиха направилото им впечатление, че новата 2016 година потръгна с културни мероприятия в българско Чикаго. След презентациите на Илия Консулов и на Райна Недялкова се задават и тези на Елена Димитрова, на Георги Витанов Богат и на поредния годишен "АЛМАНАХ" на Съюза на писателите. Българската култура зад океана е жива и много истинска.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер