Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Вероника - брой 13, 2016

Е-мейл Печат ПДФ

Добри Карабонев

Поръчаха една метална врата и я монтираха с код за отваряне. Стрелбището се оживи толкова много от желаещи за обучение, че Пати се видя в чудо. В свободните дни бизнесмени водеха любовниците си и демонстрираха уменията си по стрелба пред тях. Крис едвам смогваще да зарежда мишените. Наложи се да направят график на стрелбището. Дни за обучение и дни за свободна стрелба. Дори обявиха и  един почивен ден. Понеделник. 

Шериф Канеда получи много похвали от полицейския департамент. Дори на няколко пъти прие гости от съседните щати Nebraska и South Dakota. Покрай тези гости се видя, че имаше нужда от една беседка.  Направиха я. Беше голяма с дълги надвесили се стрехи, които правеха чудесна сянка, а така също пазеха и от дъжд. Беше на най-хубавото място, в лявата страна до къщата, под големия стар бор. Автоматична кафеварка под нея разнасяше аромат на горещо кафе, което шерифът обяви, че ще е фри.

Търговският нюх вътре в Крис се развълнува и обади един ден. Той се засмя вътрешно на себе си, но реши да го каже на шерифа. 

- Боб, както сме я подкарали, да вземем едно барбекю и да развъртим един хранителен бизнес сред природата.  Полиш сосиджис, стекове, студена бира. Ще разбием градската конкуренция. 

Шерифът го изгледа, повдигна вежди, засмя се и му удари един приятелски юмрук в рамото. На другия ден заместник-шериф Пати Санчес донесе две големи табели, на които пишеше: Употребата на алкохол в района на стрелбището е строго забранено. Глоба - $ 300 .

Свикнал да се грижи за хората и да предусеща опасностите, старият шериф един ден се замисли. Стрелбището бе на близо две мили от града. Не беше далеч, но това откъснато място нищо чудно да предизвика криминалните типове на района. Там вече имаше цял арсенал от оръжие и патрони. Още същия ден на ранния следобед той извика Пати Санчес в офиса на полицията.

- Крис знае ли да стреля - беше първото, което я попита.

- Не знам - повдигна рамене тя учудена - може би.

- Искам скоро да разбереш и ако се нуждае, започваш убучението му. Той трябва да има зачислено оръжие и да може да го използва. Ще му проведеш инструктаж като на полицай.

Кой знае защо, но Крис не си призна, че никога не е стрелял. Може би защото го беше срам, че винаги е имал пистолети до себе си, но не беше стрелял. Два много скъпи "ЗИГ§ЗАУЕР" и "СРЕБЪРЕН ГЛОГ" -  останаха в касата на пернишкия офис. Пати Санчес се скъса да се смеекогато опитът му с нейния пистолет да уцели мишената едва не му разби главата. Така отскочи назад, че сви и двете му ръце и за малко не се фрасна с оръжието по челото.

- Ако над нас минаваше самолет, ,щеше със сигурност да го свалиш - заливаше се от смях заместник - шериф Пати Санчес.

Но само след една седмица попаденията му бяха около точката. Започна с по-леки пистолети и постепенно усети оръжието в ръката си. Обучението в началото го дразнеше. Може би защото нямаше резултати. Но първите добри попадения го мобилизираха. Започна да използва всяко свободно време да стреля. Дори направи сам първите си опити с пушка. Събираше мишените с по-добрите си изстрели и едвам дочакваше инструкторката, за да се похвали.

- Браво бе. Напредваш - сериозно каза един ден тя - мисля, че трябва да отменим забраната на самолетите да преминават над стрелбището.

Този майтап от нейна страна тогава приключи след кратка гоненица из хола, на новите матраци в спалнята. Най-хубавия момент за Крис в живота му в това градче. Един ден се беше замислил, че ако не беше Пати, как ли щеще да му протича живота тук в този така чужд град,  където не се случваше нищо интересно. Беше и толкова благодарен. И гледаше колкото може да бъде повече с нея. Много вечери я молеше да остане при него, да я усеща до себе си през цялата  нощ, но тя все казваше, че и това ще стане, но засега е още рано. С нейния приятел Нил Запата не вървяха нещата.Пак го бяха вкарали в затвора за побой и незаконно оръжие. Тя не говореше за него, но от вдовицата мисис Кейти бе научил, че страда и вероятно търси начин да прекъсне връзката си. Двамата са стигнали преди няколко години пред годеж, но той тогава пак влязъл в затвора. 

- Може би го чака сега да излезне и се разберат - каза му наскоро старата мисис Кейт - религията на Пати не позволява да се развали годежа едностранчиво. Трябвало и двамата да го решат пред свещеник. 

След тези думи на старата Кейт на Крис му стана много приятно. Като че ли я заобича още повече. Страшно много му се искаше това, което каза Кейти наистина да е така. Тя също усети промяната в него.

- Ей, ама ти си станал много гальовен - притисна се един ден тя в него - ласките са ти подкупващо нежни. Харесва ми , внимавай. Наистина ли е това, което чувствам, или нещо те тревожи. 

- Тревожи ме това, че от ден на ден те обичам все повече и повече - говореше и я целуваше по цялото лице .

И това беше точно така. Беше влюбен в нея и това много му допадна. Изминаха почти четири седмици от този разговор, тогава заместник-шерифът си изпълняваше задълженията в града, а домакинът на стрелбището увлечен от посрещането и изпращането на посетителите не забелязваше как времето лети. Още повече след като шериф Канеда му изпрати помощник. Казваше се Марк. Беше черен и много едър лабрадор. Старият Боб го бе поръчал от развъдника на полицията в щата Кентъки. Бързо се сприятелиха с Крис и в горския дом животът стана "приказка", както казаваше той. Марк бе неотлъчно до него. Дори и когато слизаха с колата в града той пръв се качваше. 

Днес бе един тежък слънчев ден. Макар че преваля за кратко след обяда, слънчевият задух бе отвратителел. С пикапа на Пати двамата с Марк бяха на 60 мили от града до една малка фирма за метални изработки. Трябваше да вземат два средно голями сандъка с някакви метални планки. 

 

  Роман на Добри Карабонев


Уважаеми читатели на вестник “БЪЛГАРИЯ” - Чикаго, този роман е продължение на романа “Да намериш себе си”.
Тези от вас, които са прочели първия роман, отново ще се срещнат с някои от героите му. Повечето от тях са в залеза на живота си, но малкото момиченце ще се превърне в една упорита и много красива жена. Тя е наследила характера на баща си и красотата на майка си.
От автора

 

Репортер на вестника бе взел телефонно интервю от нея. Той го прехвърли бегло, търсейки нещо по-различно от останалите медии и се усмихна на заключението на репортерката в края на материала и. "Тези дни нашият град е особено популярен, тъй като мисис Богомилов е родена, живяла и завършила своето юридическо образование именно тук. Гражданите на Чикаго се гордеят с нея и я виждат като новия представител на града в конгреса на САЩ на следващите избори." Мирко затвори вестника и го остави на бюрото си. Беше замислен. Като полицай, с натрупан вече достатъчно опит, усещаше в цялата тази популярност на сестра си и заплаха за самата нея. Погледна часовника си и вдигна телефона. Поиска спешна среща с представител на министъра на вътрешна сигурност.
 
Щата WYOMING,  САЩ
      
Слънцето силно припичаше над малкия град, сгушен в ъгъла на щата между MONTANA и IDAHO. Беше от малкото населени места в този пустинен пейзаж, където имаше зеленина. Тук в самия му край се оформяше хълмиста местност. Издигаше се леко и постепенно, за да достигне размерите на почти голяма планина, извисила се на границата между двата щата. Богата зеленина покриваше начупения и терен. Извисяваха се високи борове и ели, разперени стари дъбове,опряли клоните си почти до земята и безброй саморасли млади дървета, устремили се към светлината. Някога в района на тази планина е имало богат дърводобив. Хилядите стърчащи над високата трева пънове напомняха, че тук някога са бръмчали моторните резачки на дървосекачите. На малките поляни все още тук-таме можеше да се види неприбрано отрязано дърво, чиято дървесина се разпада. Тежките верижни машини, които са сваляли трупите, бяха проправили десетки пътища. Следите от веригите им все още се забелязваха по прораслите вече пътища. Такава една машина се бе кротнала на една сенчеста поляна. Полегнала малко настрани със скъсана  верига и обраснала с трева, стоеше изоставена кой знае от кога.   
Почти в края на поляната, под огромен стар бор, се намираше възстановената къща на дървосекачите. Градската полиция, която се реши да я възстанови и ползва като стрелбище бързо разбра, че не е хвърлила напразно парите си от годишния бюджет. Наплива на обучаващи се и на притежатели на лично оръжие накара шерифа Боб Канеда да въведе някакъв ред. Не мисли дълго, защото знаеше кой би могъл да бъде стопанина на тази нова придобивка.         
Когато старият Боб се обади на Крис и го повика в офиса, той с нежелание тръгна натам. Първото нещо, което си помисли беше, че от България искат видеовръзка. Беше започнало да му писва всичко това. Припомнянето и връщането назад във времето го дразнеше. И най-вече някои от лицата, които виждаше. 
- Как си, синко? - посрещна го усмихнат шерифът.
 -Ами, добре. Не се оплаквам - каза Крис, като му направи впечатление, ченищо не е приготвено за видеовръзката. 
- Синко, имам едно предложение за теб - каза шерифът и му посочи стола до бюрото - сядай. Да те почерпя нещо?
- Не, благодаря, Боб.
- Виж сега какво искам да ти предложа - намести се право срещу него шерифът - ще ти кажа направо. Мисля да те направя един домакин на стрелбището. Оказа се, че там ще си трябва денонощно човек. От теб по-добър избор нямам. Така че,  не смей да ми отказваш.
- Ами, не знам - обърка се Крис - нямам причини да откажа, но това ще бъде голяма изненада за мисис Katty. Както разбирам, аз ще трябва да се преместя, напускайки дома и. А точно преди два дни на вечеря тя сподели, че моето присъствие в къщата и дало сили за нов живот. Чувствала ме като син. Къщата се изпълнила с радост. Tази жена наистина е много добра и невероятна.
- Знам, говорили сме и друг път за нея - каза шерифът и извади кокалената си лула - така е, синко. Само който е изпитал самотата може да я разбере. 
Старият Боб запали бавно лулата си и като изпуфка два-три пъти дим около себе си, въздъхна.
- Слушай сега - проговори той между две кълба синкав дим - ще се обадя на вдовицата Katty, че с помощник шерифа сме решили този уикенд да и гостуваме. Ще се зарадва, защото ние наистина сме и обещали. И тогава ще си поговорим с нея. Тя е вдовица на полицай, така че не се нуждае от много обяснения. 
- ОК, това наистина е добра идея - зарадва се като малко дете Крис. А идеята да заживее в горската къща също му допадна много. Докато я възтановяваха с дърводелеца не спираше да се кефи на природата. Особено тоя мирис на борови иглички, който се носеше из въздуха.
 
На третия ден след уикенда пикапът на заместник-шериф Пати Санчес катереше лекия наклон по пътя към новия дом на Крис. Решиха да се възползват от свободния и ден и отскочиха до близкия по-голям град на пазар. Пикапът бе пълен с най-необходимото за една съвременна кухня. Милата вдовица мисис Katty даде с въздишка благословията си пред шерифа на града и прие обещанито на Крис, че ще я посещава       
Дърводелецът пък се отзова на на молбата на шерифа и за няколко дни прекрои огромния хол в къщата, като заформи чудесна кухня с един много приятен бар плот. А стаята за спане пък стана много уютна и светла. Прозорците от двете страни на ъгъла даваха възможност на слънцето да наднича през тях почти през целия ден. От вътре през прозореца на изток се виждаше цялата поляна отпред. А от  западния прозорец, само на десетина метра, започваше гората. 
 
Измина повече от месец, откакто Крис заживя в горската къща. Стрелбището се заформи като едно много приятно място за много от хората в градчето. Особено след откриването на курса по стрелба, който се зае да води заместник-шериф Санчес. Много скоро се наложи дърводелецът да направи и стая за съхраняване на муниции и оръжие, необходими за курса на Пати. 

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер