Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Наказани таланти

Е-мейл Печат ПДФ

konsulovИлия Консулов, в огледалото на своя живот


Тече живота, бавно ме отвлича
а искам силно да зная на къде
талантът ми от мене се отрича
в деня ми, светлината не дойде.

На 13 март в салона на българския православен храм "Св. Иван Рилски-Чудотворец" се събраха приятели и почитатели на творчеството на Илия Консулов. "Съюз на българските писатели в САЩ и по света", заедно с Творчески съюз "Творци без граници", организираха премиера на новата му биографична книга "Наказани таланти". Тя предизвика интерес и оправдано имаше много желаещи да споделят радостта му. След като издаде няколко книги със стихотворения, Илия Консулов реши да извади на показ и своя преминал живот. Месеци наред вече биографичните му записки вървят на страниците на чикагския вестник "България".
Бай Илия, както го наричат старите емигранти, макар и прехвърлил вече осемдесетте, е с изправена стойка и побели коси. Макар и труден, животът не успява да прекърши неговия стремеж на прогресивно мислещ човек. Свободолюбивият му и непокорен дух продължава да носи белезите на младостта му. Мрачните времена в Родината и годините на емиграция не го прекършват и той остава верен на идеалите си и мечтите, тръгнали още в ранното му детство. В много от стиховете си той отразява именно тези свои мечти. От стихосбирките му лъха на любов, изпълнена дори с фантазия, но и на отминалата бурна младост и копнеж.
Вих венец от блянове чудесни
катерех се по върха на мечтите,
със сълзи омесвах мойте песни,
с копнежи бяха пълни ми гърдите.
"Стихосбирките на Илия Консулов са един малък отдушник на закъснели,заглъхнали въздишки на поета, който иска с малко думи ,да изкаже много истина" - пише в предговора си на една от стихосбирките му Ильо Добрев.
В биографичната му книга "Наказани таланти" читателят ще бъде увлечен в бурния поток на реката, наречена живот. Водите му ще се блъскат от бряг в бряг, ще се забързват и забавят своя вървеж, ще затихват временно разляти някъде в равнината и често ще политат по стръмни водопади, докато се уморят и затихнат, вливайки се бавно в някое огромно езеро. Такъв е бил животът на бай Илия Консулов. Неговият житейски поток е стигнал до Чикаго. Тук той намира своя пристан и от "народен враг" се превръща в един нормален и спокоен човек. Това спокойствие го подтиква към нова поезия, дава му възможност да върне времето назад, благодарение на което днес държим вече в ръцете си описания в книга негов интересен живот.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер