Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Вероника - брой 11, 2016

Е-мейл Печат ПДФ

Добри Карабонев

Вероника говореше бавно и убедително. Хубавото и лице изразяваше загриженост. Думите и изскачаха от говорителите и огласяха смълчаната зала.

- Трябва да споделя с вас, уважаеми конгресмени на САЩ, че не ми беше никак трудно да видя с очите си дилърите на улицата, продаващи дрога. Никак не ми беше трудно да разбера, че в града се продават контрабандни цигари, алкохол и голями количества азиатска стока. Началникът на полицията, който беше любезен да ме приеме, сподели, че градът отдавна е излязъл извън контрола на държавата. Новата магистрала го оставя встрани от живота на големите градове и безработицата се настанява трайно в него. Жители, пожелали анонимност, ми подхвърлиха, че градът се управлява от Афганистанска групировка. Хората се страхуват за живота си и масово напускат пределите му. По улиците се виждат само стари хора. Градската болница почти не работи. Някогашната красива сграда на единствения МОЛ в града пустее разграбена. Беше ми много тъжно да гледам някогашните красиви домове, изоставени и пустеещи.
Вероника направи лека пауза, сякаш да усети възцарилата се тишина в конгресната зала на САЩ.
- По обратния път в самолета - продължи отново тя - замислена за чутото и видяното в този окаян град, не спирах да си задавам въпроса "Кой е виновен за съдбата му?" А така също и "Как се създава криминалната престъпност и имат ли вина политиците за това? Уважаеми конгресмени, благодаря за дадената ми възможност да говоря пред вас.
Демократите се изправиха на крака, аплодирайки шумно Вероника. Съпроводена от аплодисментите им, тя премина по пътеката с дебелия небесносин килим, оставила пракрасната си усмивка да краси лицето и. В редиците на републиканците реакциите бяха обяснимо по-сдържани. Всички те бяха наясно, че току що бе заложена спешна дискусия в Конгреса, в която отговорите щяха да бъдат от тяхна страна, тъй като северните щати се покриваха от конгресмени на тяхната партия. Стария John Katshar трудно сдържаше възхищението си от своята прекрасна секретарка. Усмивка на задоволство бе застинала на лицето му. Главата му леко се поклащаше, изразявайки одобрение и гордост. Очите му следяха прекрасната и фигура. В такива моменти на възхищение, той си припомняше едно свое намерение, което напоследък съвсем ясно се затвърждаваше като окончателно решение.

Вечерните новини на всички телевизионни канали излъчиха изказването на конгресмен John Katshar от конгресната зала. Видни личности в студията го аплодираха и поздравяваха със завръщането в политическия живот на страната. Бум на вечерните новини обаче беше изказването на Вероника Богомилов пред двете партии. Камерите фиксираха стихналата конгресна зала. Чуваше се само нейният глас. Всички оператори се бяха впечатлили от изваяната и фигура и я проследяваха в цял ръст. В едър план на няколко пъти красивото и лице се задържаше на екрана.
Всички водещи на новините акцентираха върху въпросите на Вероника. CNN попита директно зрителите "Америка на всички американци ли е" и защо този северен щат трябва да живее извън законите на страната. - Кой го управлява, афганистанската мафия или американската". "КАНАЛ 5" поиска да знае - Как се създава криминалната престъпност в Америка?" и "Политиците на страната имат ли вина за това? До късно вървяха дебати на познати политически фигури от близкото минало и сега. Въпросите на Вероника нарушиха спокойния ритъм на обикновения Американец. Телефоните на всички медии загряха от въпроси на зрителите.
Сутрешните вестници подеха наново дебата от вечерните новини.Лицето на Вероника красеше първите страници на TIMES, HERALD TRIBUNE, NEWYORKER" WASHINGTON POST. Американецът бе привидно спокоен, но болезнено изживяваше изкривяването на политиката в Америка, неспазването на закона и най вече, ненавиждаше подкупните политици. Телевизионни зрители и читатели на вестници бяха единодушни, че в този щат се извършва престъпна дейност.
***
Стария John Katshar бе "паркирал" своя подвижен стол пред телевизора в хола и се наслаждаваше на любимото си колумбийско кафе. Но тази сутрин кафето му бе особено приятно. На който и канал да включеше, виждаше красивата си секретарка. Въпросите и вълнуваха зрителите и те открито търсеха отговор на тях.
Конгресмен Katshar отпиваше на малки глътки ароматното си кафе и едвам смогваше да проследи всички новини. Беше станал рано, почти два часа преди да дойде началника на кабинета и един час до идването на секретарката му. Това, което стори вчера това хубаво момиче, както я наричаше той, го бе силно развълнувало. Той се възхищаваше на смелостта и откровението и. Нямаше търпение да я поздрави отново.
В сутрешните новини CNN изпревариха всички, като първи влязоха в овалния кабинет на Президента на Америка. Макар и доста сдържано, Президентът подчерта, че това е недопустимо в управлението на една демократична държава, и че свиква днес спешно заседание на държавния апарат.
Само два дни по-късно, новините гъмжаха от репортажи директно от северния щат. Цялата местна полиция на злополучния град бе сменена. Кметът беше показно арестуван. По улиците се виждаха въоръжени полицаи и спецчасти. Телевизиите показаха директно отварянето на няколко склада с контрабандни цигари и алкохол. В квартала на афганистанците се извършваха масови арести. Името на шефа на местната мафия бе във всички новини. Обявиха го за общодържавно издирване, а снимката му се появяваше в началото и края на всяка емисия.

Старши комисар Богомилов от чикагския департамент на управлението на полицията беше разгърнал в кабинета си броя на популярния в града вестник CHICAGO TRUBUNE. От страниците го гледаше сестра му. Усмихната и чаровна както винаги.

 

. Роман на Добри Карабонев


Уважаеми читатели на вестник “БЪЛГАРИЯ” - Чикаго, този роман е продължение на романа “Да намериш себе си”.
Тези от вас, които са прочели първия роман, отново ще се срещнат с някои от героите му. Повечето от тях са в залеза на живота си, но малкото момиченце ще се превърне в една упорита и много красива жена. Тя е наследила характера на баща си и красотата на майка си.
От автора

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер