Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Мистерията около смъртта на бивш съюзник на Путин във Вашингтон се задълбочава

Е-мейл Печат ПДФ

Бившият руски министър на печата Михаил Лесин, който бе намерен мъртъв в хотелска стая във Вашингтон, не е умрял от сърдечен пристъп, а от удари с тъп предмет в главата, се казва в изявление на съдебния лекар на вашингтонската полиция. В стаята на скъпия хотел, нает от Лесин, обаче не са открити явни признаци на престъпление. Разследването по случая продължава.
Тайната, витаеща около смъртта на бившия съюзник на Путин, подхранва съмненията, че е бил убит след като е пристигнал във Вашингтон, за да сключи сделка с ФРБ. Това не е първият случай, когато някой, представляващ политическа заплаха за Путин, намира смъртта си при загадъчни обстоятелства, пишат западни издания.


57-годишният Лесин бе намерен мъртъв на 5 ноември 2015 г. от камериерка в хотел "Дюпън Съркъл" в центъра на Вашингтон. Не е известно с каква цел той е пристигнал в САЩ.
Местната полиция тогава не установи нищо подозрително.
Михаил Лесин беше министър по печата, електронните медии и масовите комуникации от юли 1999 до февруари 2004 г. Обвиняван е в цензура спрямо руските независими издания.
Той оглави "Газпром – Медия" през 2013 г., но подаде оставка на следващата година.
Бил е приближен до президента Владимир Путин и негов съветник при създаването на руската международна многоезична информационна телевизионна компания RT (Russia Today).
През 2014 г. обаче звездата му започва да гасне. След публичен сблъсък с Алексей Венедиктов – отличаващ се с либералните си възгледи редактор на радио "Ехото на Москва", което е част от империята на "Газпром медиа" – Лесин внезапно съобщава, че подава оставка.
Лесин притежава недвижима собственост в Европа за милиони долари и няколко резиденции в Лос Анджелис за над 28 млн. долара.
Посолството на Русия във Вашингтон е било информирано за случая от американските власти.
Руските държавни медии, за чието създаване Лесин помогна, съобщиха след смъртта му, че той е починал от сърдечен пристъп. И ето че четири месеца по-късно главният съдебен медик на Вашингтон заяви, че причина за смъртта са травми в главата, предизвикани от удари с тъп предмет, с което мистерията допълнително се задълбочи, пише "Ню Йорк таймс".
Засега нито съдебният медик, нито полицията във Вашингтон посочват, че смъртта на Лесин е криминален акт, но явно вече не считат, че тя е настъпила по естествени причини. По тялото на Лесин са открити травми от тъп предмет по врата, тялото, ръцете и краката, които, според полицейски източник, са нанесени по време на спречкване, случило се преди Лесин да се прибере в хотелската стая.
Полицията заяви в сряда, че резултатите от съдебната медицина няма да бъдат оповестени незабавно, но само ден след това ги съобщи. ФБР отказа коментар.
Месеци наред съдбата на Лесин бе предмет на множество спекулации. Руските медии писаха, че той е бил в конфликт с мажоритарния акционер в "Газпром медиа" Юрий Ковалчук, който е още по-близък от Лесин бизнес съюзник и приятел на Путин. Появиха се и хипотези, че той е избягал в САЩ в нещо като самоизгнание, каквито случаи е имало с други министри и бизнесмени, които преди са били във вътрешния кръг на Кремъл.
През юли 2014 г. сенатор Роджър Уикър поиска министерството на правосъдието на САЩ да разследва съмненията за закононарушения, отбелязвайки недвижимостите на Лесин в Европа, на Британските Вирджински острови и в Лос Анджелис. Сенаторът също така допусна, че трябва да се разследват тесните връзки на Лесин с руснаци, включени в списъка със санкциите на САЩ, като Ковалчук и създадената от него банка "Банк Россия".
Лесин заяви пред руското издание на "Форбс", че не е придобивал недвижими имоти и всички те са собственост на децата му, окачествявайки обвиненията като клевета.
"Ню Йорк таймс" отбелязва, че съдейки по всичко, призивите на Уикър не са предизвикали никакви разследвания.
Източник от правоохранителните органи казва, че няма видими белези за насилствено влизане в хотелската стая на Лесин. На записите на камерите обаче се вижда, че той се връща в хотела разчорлен.
"Файненшъл таймс" отбелязва, че конспиративните теории за смъртта на Лесин са се появили още от самото начало. Британското издание също посочва, че още преди да са станали известни каквито и да е резултати от разследването, руските медии веднага са обявили, че той е починал от сърдечен пристъп, като се позовали на негови близки.
"Литвиненко -Перепиличний-Березовский-Лесин. Кой е следващият?" - написа в четвъртък в Туитър руският телевизионен журналист Тихон Дзядко. Той визира серията от смъртни случаи на високопоставени влиятелни руснаци в Лондон и Вашингтон.
Новината, че Лесин е починал от многобройни, насилствени травми, повдига въпроса дали бившият главен пропагандист на руското правителство е бил убит, пише "Дейли бийст".
Когато полицията откри тялото на Лесин, най-интересният въпрос беше какво е правил в САЩ.
Изданието припомня, че той е бил основателят на RT по прякор "булдозера" заради начина, по който е смазвал всяка опозиция. Лесин е бил под внимателно наблюдение от страна на ФБР и американското министерство на правосъдието по подозрения за пране на пари и нарушаване на антикорупционните закони. Той е подозиран, че е укривал получени в нарушение печалби от близо 30 млн. долара, вложени в луксозни недвижими имоти в южна Калифорния – поразителни по величина активи за човек, който официално се е издържал от заплатата си на държавен служител.
Американските власти отказват да кажат имало ли е официално разследване срещу Лесин, но запознати със случая са заявили пред "Дейли бийст", че най-вероятно той е бил преследван от правоохранителните органи. И дори срещу него да не е образувано криминално разследване, ФБР има достатъчно доказателства да разгледа възможността за започване на дело.
Мистерията около смъртта на Лесин подхранва съмненията, че е бил убит след като е дошъл в САЩ да сключи сделка с ФБР, пише изданието, според което теориите за заговора в случая са основателни, тъй като това не би бил първият случай, когато някой, представляващ политическа заплаха за Путин, умира при загадъчни обстоятелства.
Несъмнено, Лесън би могъл да разкаже много за близкото обкръжение на Путин – той е работил с някои от най-влиятелните хора в руските медии и финансовите среди.
Той е имал сериозна причина за сътрудничи на американските власти, за да запази собствеността върху имотите си в Лос Анджелис, които теоретично са могли да бъдат конфискувани. В крайна сметка е известно, че в две от къщите са се настанили съответно дъщеря му и синът му, който е изгряващ филмов продуцент в Холивуд.

 


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер