Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Вероника - брой 10, 2016

Е-мейл Печат ПДФ

Добри Карабонев

Стария Katshar се "паркира" с инвалидната количка пред трибуната и взе микрофона. Позабравеният му басов тембър изскочи от високоговорителите и се понесе в затихналата зала на конгреса на САЩ.
- Господа конгресмени, господин председател. Изключително ми е приятно, че отново съм между Вас. Благодаря на господ, че ме остави на този свят и ми даде възможност да бъда отново полезен на страната си.
Кратки ръкопляскания го накараха да спре. Той сложи ръка на сърцето си и благодари с поклон.
- Дами и господа, уважаеми конгресмени - извиси се отново тембърът на стария конгресмен - всички в тази зала знаем защо сме тук и какво се очаква от нас. Новите закони и добавките, които дебатираме понякога на две и повече заседания излизат от тук, за да дават на американците сигурност и вяра в страната им. Америка е доказала на себе си и на света, че демокрацията може да съществува в една страна, само когато има строг ред и законност. Америка е била винаги водеща сила в налагането на цивилизования свят. И това се дължи, господа, на вас, избраниците на народа. На вашата честност, на вашата съвест и на вашата изключителна загриженост за просперитета на Америка, за нейното лице пред света.
Отново двете партии в залата изразиха бурно одобрението си на казаното от конгресмен Jon Katshar с бурни аплодисменти. След като сложи отново ръката на сърцето си, той вдигна ръка да му позволят да продължи. Продъжи, като взе отношение по няколко законопроекта, които внесе за поправка със свои предложения. Когато завърши, залата отново го аплодира.
- Благодаря, уважаеми дами и господа конгресмени. И накратко моето мнение по темата за днес. А именно, дръзкото отвличане на колата на конгресмен и похищението над Вероника Богомилов.
Тишината в залата леко се наруши. Много от конгресмените очакваха с нетърпение да вземе думата по този въпрос. А повечето от тях предусещаха думите в изказването му. Някои дори леко извърнаха поглед към мястото на конгресмен О’Браян.
- Всички знаем, че престъпността в Америка не е от вчера или днес - извиси се отново гласът му - тя не може да ни изненада. Имало я е много преди нас и ще я има. Но, разбира се, това не може да бъде повод да не се борим с нея.Престъпникът е много изобретателен. Освен нахалството си да съществува като такъв, той ловко намира начини да се отскубне от закона. И именно тук искам да подчертая, че това става не без помощта на отговорни институции и хора, който с лекота подминават неговата строгост, като не го прилагат в пълната му сила. За мен остава учудването, както намесата на конгресмен в работата на полицията, така и неадекватното действие на службите за сигурност и бързо реагиране, които сериозно застрашиха живота на похитената. Без извинение, ще сравня техните действия с описаното в евтин криминален роман.
В залата се разнесе смях и ръкопляскания. Но бяха само от страна на демократите. Защото републиканците усетиха как топката падна в тяхното поле. С неодобрителните си погледи към конгресмен О’Браян те мълчаливо го слушаха.
- Господин председател, господа конгресмени. Предлагам да се внесе за гласуване изслушването пред конгреса на началника на полицейския департамент и шефовете на звената за бързо реагиране. Ще бъде интересно да чуем анализа на техните действия.
Благодаря за дадената ми дума. Господин председател, моите уважения..

Старият Katshar придвижи количката си встрани и отново с ръка на сърцето прие бурните аплодисменти на залата.
- Господа конгресмени - прозвуча гласът на председателстващия заседанието - присъединявам се към заслужените ви аплодисменти. Дебатът по темата за днес ще продължи, след като подложим на гласуване направеното предложение от конгресмен Katshar. Моля гласувайте за изслушване на началника на полицейския департамент и шефовете на отговорните служби, участвали в aкцията по издирване и освобождаване на похитената Вероника Богомилов.
С малка част на въздържали се от републиканската партия, предложението бе прието.
- Дами и господа - прозвуча отново гласът на председателя - по направена предварителна заявка давам допустимите десет минути за изказване на Вероника Богомилов.
Залата се изпълни с ръкопляскания. Конгресмените от двете партии бяха на крака. Вероника както винаги бе в идеална стилна кройка на своя костюм. Красивата и фигура привличаше много от погледите в залата. Старият Katshar също аплодираше своята дългогодишна секретарка. Радостна усмивка бе застинала на лицето му.
- Господа конгресмени, господин председател - каза Вероника с приятнаусмивка - поисках тези десет минути, за да споделя едно мое виждане. То е продиктувано от нарочното ми посещение на местоживеенето на моите похитители.
В залата се възцари пълна тишина. На трибуната стоеше жената, която държа в напрежение повече от едно денонощие хората в Америка, проследяващи развитието около нейното отвличане и опит за освобождаване. Съчувствието в залата бе и съчувствие на всички американци.
- Въпреки тежкото положение, в което изпаденах - продължи Вероника - тези двама млади мъже успяха да ме провокират и да ме накарат да си задам въпроса ”Америка на всичкиамериканци ли е?” И веднага излагам моите факти, който трябва да подкрепят думите ми. Те са събрани в малкото градче на този северен щат, където хората, които ме отвлякоха, прекарват живота си. Исках да се уверя в това, което ми подхвърли като аргумент и оправдание единия т от похитителите. Исках да се уверя с очите си дали е възможно в двайсет и първи век да си вадиш сам зъбите, както ми каза той. Исках да разбера наистина ли тези хора са стигнали до положение на самооцеляване, като се занимават с криминални деяния.

 

. Роман на Добри Карабонев


Уважаеми читатели на вестник “БЪЛГАРИЯ” - Чикаго, този роман е продължение на романа “Да намериш себе си”.
Тези от вас, които са прочели първия роман, отново ще се срещнат с някои от героите му. Повечето от тях са в залеза на живота си, но малкото момиченце ще се превърне в една упорита и много красива жена. Тя е наследила характера на баща си и красотата на майка си.
От автора

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер