Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Експерт от НАТО подозира Путин в опит да свали Меркел

Е-мейл Печат ПДФ

Русия се опитва да свали от власт германския канцлер Ангела Меркел чрез информационна война, целяща да раздухва силно недоволство в Германия по въпроса за имигрантите и бежанците. Това обяснява в интервю за “Обзървър“ Янис Сартс, който е директор на базирания в Рига Център на НАТО за стратегически комуникации. Той уточнява, че говори в лично качество, а не като служител на алианса.
Центърът в Рига бе създаден преди по-малко от две години от седем държави в НАТО с цел да се контрира руската пропаганда и подмолните елементи на хибридната война. Част от задачите им са да се анализират връзките между медиите и обществото, но също така и кой създава информация и новини, как те стигат до аудиторията, припомня сайтът “Дневник“.
"Русия е изградила мрежа, която може да се контролира. Можеш да я използваш, както видяхме в Германия, в комбинация с явления като имигрантския въпрос, за да подкопаеш политическия процес по много сериозен начин. Ако са искали само да накажат Ангела Меркел, защото подкрепя санкциите, това е ОК, но се тества и дали могат да се възползват от някакви проблеми в обществото и да създадат ситуация за политическа промяна в Германия", казва Сартс.
Той допълва, че може да се проследи руското финансиране до екстремистки сили в Европа без значение дали са леви или десни. "Важното е да са екстремистки и да се вписват в руската представа като удобни за употреба", обяснява експертът.
Латвиецът посочва, че ефектът от опита в Германия е бил ограничен, защото проблемът е бил открит навреме. Но той предупреждава, че други страни, и особено в по-малките, си затварят очите за руската пропагандна война.
"Най-доброто средство за дезинформация е, когато опонентът ти не забелязва. Тогава тя е най-ефективна. Смятам, че има страни, където още не са го забелязали или са избрали да не го забелязват", казва Сартс.


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер