Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 18
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

„Живи” мартенички в училищата на МБУ, Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

martenitsa1Ако има един празник, който ние, българите, обичаме от сърце и винаги празнуваме с усмивка и удоволствие, то това е денят на Баба Марта. Отколешната традиция, събрала в себе си множество легенди и първопричини за създаването и празнуването й, ни дава усещането за ново начало, пролетно настроение и тръпка за повече слънчеви лъчи. Кое е по-хубаво от дъха на пролетта, онова прокрадващо се слънце и малките, нежни пъпки по дърветата? Март е най-хубавият месец в годината, защото е месецът на надеждата.

За много български деца, родени в чужбина и отглеждани от своите родители емигранти Баба Марта е явление, което трябва да бъде обяснявано, не идва от самосебе си. В България, още от най-ранна детска възраст, ние кичим децата си с мартенички, създаваме, продаваме и купуваме мартенички дни преди първи март,а седмици преди празника пазарът да се залива с продукция.
В „Малко българско училище”, филиалАлеко Константинов” и детските градини учителките подготвят тържества дълго преди празника,а в учебните програми са заложени теми, изучават се стихотворения. И така, някак си неусетно, децата усещат Баба Марта като нещо свое.martenitsa2
Малко Българско Училище вече шеста поредна година организира за своите ученици Мартенски работилници,където децата се научават не само какво символизират мартеничките, но и как се изработват. Тази година празникът малко позакъня, но затова пък беше доста по значим от обикновено.
Точно в 12:40 многобройни групи от деца в гимназията в Елк Гроув, филиалите „Кристъс Виктор”и „Алеко Константинов сплетоха ръце за да образуват най-дългата „жива” мартеница в Чикаго, свързваща ги символично с корените им в България.Във филиал "Алеко Константинов" посрещнаха и самата Баба Марта в битова обстановка, която им разказа за себе си, синовете си -Малък и Голям Сечко, за Пижо и Пенда и за своя чуден юрган, който като се ядоса и започне да тупа на Земята започва да вали сняг. 
Хореографът Гергана Чинчинова заедно с Надя Иванова бяха подготвили изключително мило и топло тържество, а учителките - своите ученици с поздрави към Баба Марта. На свой ред тя ги закичи с мартенички. И така сред песни, народни танци и веселие празникът беше магичен. Децата изпратиха Баба Марта, като й отчупиха от мартенската пита и изплетоха най-голямата жива мартеница и й пожелаха лек път и да не си тупа юргана много често през март.

 

Диди Вертер
за в. „България“

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер