Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Признание за пишещите българи в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

dobriВ малкия салон на БПЦ „Св. Иван Рилски” в Чикаго, на 28 февруари 2016 г., бяха официално връчени журналистическите карти на новоприети членове в Съюза на българските журналисти (СБЖ). Това е събитие, което се случва за първи път в Америка. При това в момент, когато Годишният индекс на свободата на пресата, издаван от базираната в Париж международна организация „Репортери без граници”, за 2015 г. отреди на България 106-то място от общо 180 наблюдавани държави. Страната ни е поставена там заради спекулиране в медиите с непроверена информация, свободно съчиняване на компромати и автоцензура. Днес, когато четвъртата власт е по-могъща от законодателната, изпълнителната и съдебната, на новоприетите членове бяха припомнени думите на американския писател и журналист Уолтър Липман, че „новините и истината не са едно и също нещо.” Казани отдавна, те са актуални и сега, защото когато се търси преди всичко сензацията, истината остава между редовете. 

В изказванията си присъстващите се обединиха около мнението, че добрите журналисти правят новините, лошите ги отразяват, но когато не умеят нито едното, нито другото – те просто не са за тази професия.
Събитието е повод за голяма радост и признание на всички пишещи в Чикаго и Америка. Наистина е време да започнем да се радваме на чужди успехи и да забравим думите на П.Р.Славейков, казани преди много години: ”...само знаем, можеме и щеме един други злобно да се ядеме.” Новоприетите споделиха, че има съществена разлика между публицистика и журналистика, както и това, че в този занаят са много важни две неща - почтеност и колегиалност.
След връчването на журналистическите карти на новото попълнение на СБЖ - Добри Карабонев, Галина Петрова и Николай Стефанов – беше отправено пожелание към тях да пишат само тогава, когато имат какво да кажат и отстоявайки свободата на словото, никога да не забравят свободата на мисълта. Честито!

 

Снежана Галчева
за в. „България“

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер