Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Тихомир Благовестов: "Да бъдем обединени, защото само тогава сме силни"

Е-мейл Печат ПДФ

Тихомир БлаговестовТихомир Благовестов е на 27 години, настоящ ММА боец при 66-килограмовите и бивш командос от специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Наричат го "Българският Лъв", поради факта, че е тръгнал от гр. Севлиево за големия спорт, родното място на Дан Колов - "Балканският Лъв". Като боец в смесените бойни изкуства има четири двубоя и четири категорични победи. С ММА се занимава професионално от една година и половина. Като бивша барета Благовестов е квалифициран инструктор и има завършен "II Дан" по полицейска лична защита, бойно приложна техника и задържане на особено опасни лица от престъпния контингент. Той се справя отлично с тактическо конвоиране на особено ценни предмети и книжа. Има анти-терористични умения, перфектно познава и борави с пистолет "Макаров" 9-18; пистолет "Glock"19 - 17 - 17c; автомати - "АК 47"; "MP - 5"; "HK" и снайперови карабини. "Българският Лъв" има отлични умения в пиротехниката, алпинизма, парашутизма и водолазното дело. Той умее да се приспособява във враждебна среда, има познания във военната топография и отлични тактически умения. Той е още и парамедик, и инструктор на огнестрелно оръжие "Taser - Х26". През 2008 г. участва в състезание по "VIP " oхрана в Украйна, където заедно с отбора си се нарежда на престижното четвърто място. През 2010 г. е награден от командира на СОБТ с похвала за високи резултати в годишните изпити по физическа подготовка. През годините в системата на МВР показва отлични резултати по всички видове стрелби с оръжия. Той поддържа отлични резултати от психо-моторните, психологически и IQ тестове. Работи като старши полицай в СОБТ, в периода 2008 - 2015.

Спортни постижения:
През 2002 г. Тихомир Благовестов завършва основното си образование в родния Севлиево в СОУ "Стефан Пешев". Пет години по-късно завършва средно-специално образование в София в СУ "Ген. Владимир Стойчев". В периода 2007 - 2008 г. е помощник треньор по самбо и джудо в СК "ЦСКА". Като студент в НСА "Васил Левски" с треньорски профил - самбо, има завършена квалификация по "спортен мениджмънт". През 2006 г. е награден за високи спртни резултати в "ЦСКА". Същата година извоюва балканската титла по джудо, става европейски вицешампион по самбо и заема трето място на Световно първенство по самбо. На следващата година е оново европейски вицешампион по самбо. През 2008 г. става световен шампион по самбо и е трети на европейско първенство. Вече десет години е непобеден на републиканското първенство по самбо и бойно самбо. Има множество отличия от международни турнири по самбо, джудо и бойно-самбо. През 2014 г. печели "бронзов" медал на европейско първенство по бойно самбо. Същата година е носител на златен медал от световна купа категория "А" по бойно - самбо и вицесветовен шампион по бойно самбо.
През тази година прави дебют в ММА и побеждва в първия рунд само за 0:38 сек. През миналата година Благовестов е "сребърен" медалист от световна купа категория "А" по бойно самбо в Казахстан и европейски шампион.
Освен личните си постижения като спортист и командос, Тихомир Благовестов е преди всичко човек и нищо човешко не му е чуждо. Той е помагал и продължава да го прави на нуждаещи се. Преди време е направил модел тениска, с която от продажбата събира средства и купува прахосмукачка и косачка за къщата музей на Дан Колов. Прави и друга тениска, с която събрира пари за възстановяването на боксьора Краси Чолаков след тежкия инсулт. По Коледа прави тениски за децата от СК Самбо и джудо в гр. Севлиево. Събирал е дрехи и е дарявал лакомства за деца, лишени от родителски грижи. Всичко за благотворителната му дейност може да се види на страницата му във Фейсбук - "Tihomir Blagovestov - TBLion".

- Здравей Тишо къде си в момента?
- Лас Вегас, Невада.

- От колко време си в Америка?
- От миналото лято.

- Как ти се отрязва живота тук и как преминава един твой ден?
- Животът ми тук преминава изцяло под режим. Сън, храна, тренировки и т.н. Старая се да правя нови контакти във всички сфери на живота. Каквото и да правя, го правя в сферата на спорта и доброто на България. Научавам много неща, които ще предам нататък.

- Кой те посрещна в Лас Вегас?
- За първи път като дойдох тук ме посрещна приятел, на когото съм безкрайно благодарен, казва се Георги. След това ме посрещна Благой Иванов-Багата, когото много ценя и уважавам, защото той също ми помогна да стъпя правилно тук в Америка. Ние се уважаваме взаимно и имаме общи морални ценности.

- Обикновено колко време ти отнема да се подготвиш за битка в клетката?
- Тренирам целогодишно и съм винаги във форма. Нужни са ми само около две седмици, за да подготвя килограмите си за официалния кантар.

- Какви набори от умения между отделните спортове трябва да притежава един ММА-ец, за да е конкурентно способен на големия ринг?
- На първо място му трябва психика и постоянство в залата, за да научи тези умения, нищо от това не се учи по кафетата! Смесените бойни изкуства за това са смесени, има микс от всичко. Затова е нужно всекидневно посвещаване на тренировъчния процес.

- На днешно време е трудно да си психически устойчив, освен спорта има ли друг лек против стреса?
- При мен лек против стреса е планината. Високо горе, там се зареждам и чувствам страхотно. Дали ще е след тежък мач или седмица, това е място номер едно за мен против стреса.

- В Лас Вегас природата е много различна от България, къде намираш такива места?
- Вече намерих "Mount Charleston", на 20 минути с кола от града. Има ли желание, има и начин! Там е 2800 м надморско равнище. В неделните дни гледам да съм там. Особено когато стане жега тук.

- Имаш ли си приятелка?
- Имам, да. Тя е в България и се казва Дария. Много добро момиче от добро семейство, което за мен е важно! Тя също ме разбира, което е още по-важно.

- И тя ли е спортистка?
- Не. Тренира любителски, не е професионалист, но усещам спортната й злоба като влезем в залата, което е показател, че го прави със сърце!

- Изброи ми качества, които според теб трябва да притежава едно добро семейство?
- За мен семейство е символ на вярата, морала, уважението, разбирателството и обичта. И всичко това да е много добре балансирано, като една везна.

- Ти вярващ ли си?
- Християнин и вярващ в Господ и в себе си!

- Как се справяш в трудни моменти?
- В трудни моменти мисля, моля се и се мобилизирам!

- Много хора ти се възхищават, а ти от какво се мотивираш?
- Точно от тях, положителните хора и от крайния резултат, когато е положителен!

- Кой е най-ценният съвет, който си получавал?
- "Никога не се променяй, бъди винаги себе си!"

- Не ти ли липсва работата като командос?
- Много ми липсва, особено екипа ми. Но системата ме отвращава, политиката на България е безумна. Затова и преди съм казвал, че никога не искам да имам отношения в тази сфера. В България политика е грозна дума!

- В смесените бойни изкуства повечето ли са като теб, бивши командоси?
- От българите съм единствения командос - ММА-ец, а единственият командос, който е треньор на ММА-ци е Стоян Саладинов.С поредния проект за поддържане на къщата музей на Дан Колов

- Г-н Саладинов още ли е командос?
- Вече не е, но сърцето му е там!

- Ти си бил в системата на МВР, защо се отказа?
- Така се развиха нещата в живота ми след като завърших спортното училище на ЦСКА, за което не съжалявам. Всеки етап от живота си има своите минуси и плюсове! Да, бях в СОБТ - отряда за борба с тероризма. Напуснах заради лошото отношение на държавата към служителите си, а и имах цел, която не съм спирал да гоня, дори и когато бях барета, а тя е реализирането ми в професионалния спорт.

- Според теб само политиците ли са виновни за лошото икономическо състояние и аморално поведение в България?
- Те позволяват това да се случи! Реално, те са управляващите на България, те трябва да са за пример пред обществото, но няма нищо такова! Моралът и етиката на поведение при някои управляващи са замрели! Затова казвам, че съм отвратен от системата! Само, който е бил там, където съм бил аз, разбира неща от "кухнята".

- Как реши да влезеш в отряда за борба против тероризма?
- Бях на един спортен лагер на Белмекен, където треньорът ми от ЦСКА ми каза за изпита, който предстои. Да влезеш там е голямо изпитание на духа и физическите умения. Да предложат на някой такава възможност за приемен изпит и то в елита на МВР за мен беше чест. Кандидатствах и ме приеха с отличие 2008 г., август месец. В същия ден на изпита свалях пет килограма за състезание, но това не ми попречи да се мобилизирам и да си взема всички изпити.

- Можеш ли да говориш нещо за работата си, примерно дали си стрелял по човек и т.н.?
- Не! По време на служба минаваш клетва, която остава и след напускането. Сектора на дискретност се казва "гриф" и се отбелязва "Строго секретно" в структура като СОБТ.

- Ти си работил до скоро, предполагам, че си участвал в акции?
- Участвал съм да, но поради факта, че е интервю, по-добре да не продължаваме с тези въпроси.

- Какво мислиш за Благой Иванов-Багата, все пак той беше на ръба, възстанови се, върна се и стана Световен шампион?
- Не познавам друг в историята! Респект и възхищения към духа и волята му. Виждам го всеки ден как се раздава на 100% все едно нищо му е нямало, но само той си знае на каква цена го прави!

- Колко сте българите ММА-ци, които тренирате и живеете предимно в Америка?
- Аз, Благой Иванов, Красимир Младенов и Станой Табаков.

- Как попадна в залата по джудо и самбо?
- Попаднах там след като учителят ми по физкултура ми каза, че в тази зала се срещат истински хора и шампиони! Отидох сам и се записах без майка и татко да знаят, след няколко дни им казах.

- Как реагираха родителите ти, като им каза?
- Беше едно от важните решения в живота ми. Зарадваха се, защото знаят кои хора тренират там и какви хора са излезли от този клуб и кой е старши-треньор на отбора. В тази зала дисциплината и моралът седят на пиедестал!

- Кой е първият ти треньор?
- Един страхотен човек - Досьо Досев.

- Имаш ли някаква роднинска връзка с Дончо Колев?
- Роднинска връзка не, но съм от този край и се чувствам длъжен да нося с чест корените си! Знам много за него, живота му, семейството, спортния живот, разочарования, любовта. Трябва да познаваме историята, без нея бъдещето е безсмислено!

- Кога започна да мечтаеш за професионален спорт?
- Винаги съм го искал!

- А за ММА?
- За ММА на един по късен етап, може би през 2013 г. Тогава започнах да се занимавам с бойни спортове, до тогава бях само професионалист в самбото и джудото. Това беше предизвикателство за мен и му се посветих изцяло. В последствие се получи така, че стана на 95% част от моя живот.

- Имаш четири мача и толкова много победи. Кога се очаква следващата ти среща в ММА?
- В момента съм в Америка. Тук в Лас Вегас е "меката" на този спорт. Подписах договор с мениджъра на най-титулувания ММА-боец в България и шампион във веригата WSOF, единствения файтър победил Фьодор Емеляненко на бойно самбо и то в Русия - Благой Иванов. Вече официално мениджър ми е Ивайло Гоцев, с който си стиснахме ръцете преди два месеца.

- Виждам в социалната мрежа, че продължаваш да правиш проекти. Какво е посланието на поредната тениска, която предлагаш?
- Събирамe средства за реставрацията на паметника на Дан Колов в родното му село Сенник. Искам с този проект, а и с много други, да достигна предимно до българите тук в Америка. Да им покажа по един различен начин, че ние сме страна с култура, ценности и ще се борим за тях, независимо от безразличието на нашите управляващи в България. Ще наложа модели тениски и артикули, които да повдигат българския дух и да се сещат хората тук за будителите ни, спортистите ни и т.н. Идеята е да докосна българите по света, да възродя българското. Разбира се, както съм го правил и до сега, всеки един проект от моя страна ще бъде съпровождан с благотворителност с "%" от събраните пари! В момента не се събират много средства за големи благотворителни дейности, но се надявам някой ден, с помоща на хората, които ме подкрепят, да разгърна всичко това и да имам ресурс да помагам и на по-високо ниво. Това е една от мечтите ми за в бъдеще!

- На кого е тази мисъл на гърба на тениската?
- Тази мисъл е от великия Папа на щангите - Иван Абаджиев. Много хора не знаят, защото не го познават. Тениските са направени от много качествена материя. Предлагам два модела, единия е за тренировка, той не запарва, с дишаща материя е и съхне бързо. Другият е за носене в ежедневието.

- Как става закупуването на тениските от Америка, защото в "базар.бг" е нужна регистрация?
- "Базар.бг" е повече за хората в България. Скоро ще я пусна по сайтовете тук в САЩ, но засега могат да се закупят от мен. Всеки, които се интересува, нека ми пише на лични съобщения на моята фейсбук страница - "Tihomir Blagovestov - TBLion".

- Какви са най-малките размери за деца?
- От една година нагоре, а най-големите са 3XL.

- Има ли женски и мъжки модели?
- Има, да! Женските се водят slimfit, те са по тесни в ханша и раменете.

- Предполагам, че този твой дух си го наследил от някой, разкажи ми за татко ти?

- За баща ми мога да кажа, че беше един прекрасен родител, приятел и учител. Той ме научи да познавам думи като морал, уважение, достойнство, чест и всеотдайност. За съжаление ни напусна в един много важен момент за мен и семейството ни, но такова е било решението на Господ. Обичам го и страшно много ми липсва! Благодаря на Господ, че имам такива родители и такова семейството! То ти дава основата над това какво ще представляваш за в бъдеще! Ето един пример, ако не те научат да уважаваш "белите коси" на по- възрастните, ти винаги ще си седнал (образно казано), без да осъзнаваш какво правиш, защото не ти е показвано това уважение!

- Когато даряваш на децата подаръци, какво им казваш?
- Да вярват в себе си, защото само така ще успеят в живота и във всичко, с което се захванат!

- От къде си видял този пример да даряваш?
- От самия Дан Колов. Още като дете страшно се интересувах от живота му. Всеки, който прочете историята му ще разбере за каква личност става въпрос!

- Ако трябва да мотивираш едно дете да започне да тренира боен спорт, как ще го направиш?
- Не искам да надъхвам децата, аз им казвам кое е хубаво и кое не, те да си реша. Семейството им е най-важно в такива моменти!

- Подкрепяш ли Марко Косев в борбата му за българския спорт?
- Марко е голям шампион, но аз на негово място не бих направил така. Не мисля, че това е борба по правилния начин. Петкратни световни шампиони, че и повече, са Валентин Йорданов, Станка Златева и Александър Томов. Те са се борили при почти същите условия, малко по-добри или по-лоши, но са се борили за Родината до край.

- Какво ще пожелаеш на българите по света, навръх 3-ти март?
- Да бъдем обединени, защото само тогава сме силни. Разбира се, да са живи и здрави.

 

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер