Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 18
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Българите в Чикаго почетоха паметта на Левски

Е-мейл Печат ПДФ

Паметникът на Васил Левски в ЧикагоПрез изминалата седмица, в два поредни дни, родолюбиви българи се поклониха пред паметниците на Апостола на свободата в Чикаго. На 18 февруари, пред българската православна църква "Свети Иван Рилски" в Чикаго, първи венец поднесоха патриотите от мотоклуб "Хайдути".

Отец Димитър отслужи панахида по случай 143 години от гибелта на българския национален герой - Васил Левски:
"Свети преподобномъчениче Игнатие, моли Бога за всички, които се събудиха отново, нека Той ги поведе и издигне над враговете им, нека пътя към доброто просветли дните им, нека се увенчае с успех справедливата им кауза. Амин!"
В следобедните часове председателят на Българо-Американския Център за Културно Наследство - Кина Бъговска, Генералният Консул - Симеон Стоилов и представители на българските медии и християнски църкви поднесоха цветя и си спомниха за делото на великия българин.
На следващия ден, 19 февруари, в двора на църквата "Света София" в Дес Плейнс, мотоклуб "Хайдути" и граждани отново поднесоха цветя пред паметната плоча на Апостола.
Васил Иванов Кунчев е обесен на 6 февруари 1873 г. по стар стил, а по нов на 18 февруари. Дълги години паметта на йеродякон Игнатий е била грешно почитана на 19 февруари, защото през 1916 г. България преминава от Юлианския към Грегорианския календар и се приема поправка от 13 дни, но за събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка е от 12 дни. Рождената дата на Васил Левски (6 юли 1837 г. по стар стил) се отбелязва правилно - 18 юли по нов стил.

 

Hиколай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер