Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Дари усмивка на дете

Е-мейл Печат ПДФ

zovЗдравейте скъпи приятели! Започна нашата пролетна дарителна кампания с мартенички.

Отново е сезонът на мартеничките и на пожеланията за здраве и сбъднати мечти.
Нека помогнем на две прекрасни деца да усетят топлината на нашето доброжелание и загриженост. С всяка закупена мартеничка вие дарявате $2. Мартенички можете да намерите в Pinko gym ( 249 S River Rd, Des Plaines, IL 60016
Phone:(224) 938-9204) и в салонът на Боряна ( 1122 S Elmhurst Rd, Mt. Prospect - pod plaza-ta na Walgreens Elmhurst/Golf rd.)

Децата, които имат нужда от помощ за рехабилитация са брат и сестра - Донка Красимирова Михайлова – на 23 години, и Божидар Красимиров Михайлов – почти на 15. И двамата са почти напълно парализирани, в инвалидни колички. За тях се грижи само майка им.
Донка и Божидар са с рядко генетично заболяване - асцендираща наследствена спастична парапареза, спазми и парализа на краката, които са започнали около първия им рожден ден, но се влошават с порастването и засягат всички движения на мускулите – от ходенето до говора, преглъщането и дишането.
Децата са умни, с непокътнат интелект, но вече не могат да говорят, заради спазмите на челюстите.
Заболяването е открито за пръв път в Европа едва през 2014 година, а Донка и Божидар са диагностицирани с него в началото на 2015 година. Лечение няма, но се предписват медикаменти за отпускане на спастичните мускули и за хранене на мозъка; както при детска церебрална парализа. Препоръчва се постоянна, поддържаща (най- добре ежедневна) рехабилитация за запазване на движенията и поддържане на мускулния тонус, не е предписана някаква специална диета. Без рехабилитация спазмите се задълбочават и още повече пречат на дишането, блокират говора, пречат на държането на дребни предмети като химикалки.
Донка е завършила 12 клас през 2013 година, като се обучавала в домашни условия по индивидуална програма и с индивидуален план; работи и се справя много добре на компютър – ползва основно мишката и екранната клавиатура, тъй като може да си служи до известна степен с дясната ръка. Обича да рисува – на компютъра и с моливи(макар и с големи усилия и много бавно), пише стихове, импресии; опитва се да шие гоблени( олекотени варианти); интересува се от психология – чете статии в интернет, а също и книги, но бързо се уморява. Има силно гръбначно изкривяване. Много емоционална. Вече не може да говори, но плачът и усмивката й говорят много.
Божидар е ученик в осми клас редовно обучение; с учебния материал се справя много добре и има желание да продължи да учи, но поради прогресиращото заболяване му е все по-трудно да пише. Учителите го изпитват най-вече чрез тестове. Ръката му се изморява много бързо, а заради започналото да се задълбочава гръбначно изкривяване, изпитва болки в гърба и също така много се изморява в количката.
Обича да рисува, но вече не може; играе шах и е доста добър, но тази година не посещава шах-клуба, защото се изморява твърде много в училище. Има интерес към компютърните игри, шах включително; мечтае да се занимава с информационни технологии.
И двамата имат профили във Фейсбук
(https://www.facebook.com/donka.mihailova.92?ref=ts&fref=ts
и https://www.facebook.com/bojidar.mihajov?fref=ts),
като основният им начин за общуване с приятели, познати и близки е именно Интернет и електронната поща..
Семейството не може да си позволи да плаща за редовна рехабилитация и затова в момента с тях не работи никой. Преди време е идвал рехабилитатор, който е работил на минимална тарифа от 15 лв/час три пъти седмично. Дори за България това е много ниска и приемлива цена, но семейството не може да си го позволи.
Редовната рехабилитация забавя развитието на заболяването и съхранява някои функции, които болестта неизбежно ще отнеме – като например способността да хващат, пишат, рисуват, движат компютърна мишка – последния им начин за общуване със света. Без тези възможности, Дони и Божидар ще са затворници в собствените си тела.
Моля, ако имате възможност, помогнете на това смело семейство, да запази по-дълго своята възможност за общуване с хората!

Всички средства ще бъдат предоставени за рехабилитацията на децата.
За повече информация : „Дари усмивка на дете „ във Facebook
Или се обадете на Даниела 773-742-7972
Искренно ви благодарим! Бъдете здрави!

 

Даниела Вълканова

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер