Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Вероника - брой 7, 2016

Е-мейл Печат ПДФ

Добри Карабонев

Сега и мен ме отвлякоха, божичко, това е някаква зла карма над нас. Дали ще разбере брат ми. Сигурно. Полицейският бюлетин обхваща цялата страна. Особено криминалните случаи. Ще полудее, като разбере. Божичко мили, в какво се забърках. Но аз имам ли вина...”
Вратата изскърца и я стресна. Високата фигура на дългия се очерта в рамката и. Той разтърка очи и започна да се оглежда. Видя я.
- Абе ти какво правиш навън?
- Не ми се спи, реших да постоя малко.
- Влизай и си сядай на мястото. Ако искаш спи, ама да си вътре. Ясно, само да си посмяла да излезнеш пак.
Тръстиковият диван изскърца под нея и леко се разлюля. Тя се облегна назад и метна одеялото върху краката си. Вътре беше по-студено от вън.
- К’во става - надигна се другият.
- Нищо..., не и се спяло. Нещо започва да ме дразни кучката - говореше дългият, докато си лягаше отново.
Вероника притихна на мястото си. “Май ще е добре да не го дразня“ - каза си и подгъна крака. Сети се за вилицата и с опипване успя да я намери. “За всеки случай, все пак ще ми дава някакъв кураж. Божичко, страхотен уикенд ще прекарам. Бяхме тръгнали за Рая. Но изглежда дяволът се намеси и ни раздели. По-точно двамата дяволи, които в момента хъркат в ъгъла. И като гледам в тази тъмница, трябва да сме в Ада. Какво ли прави спътникът ми за Рая.Дали ще ме откупи от дяволите или ще ме остави да ме разкъсат... Какво ли ме чака утре...” - заспиваше. Облегна се назад и притвори очи.

Силна музика я накара да се размърда и събуди. Светлина заливаше цялото помещение на къщата. През малкия мръсен прозорец се бяха промушили слънчеви лъчи. Те огряваха бъркотията вътре. На масата, където снощи се опираше, сега се виждаха няколко отворени празни консерви. Парче стар хляб върху мазен вестник и малка мукавена кутия със сол. Няколко стола бяха из цялата стая. На един от тях беше фенерът от снощи. В ъгъла се виждаше ложето на похитителите. Миришеше на стари дрехи и чорапи. Но най-гадната миризма беше от скапаните цигари на дългия. Навън музиката се засили. Вероника спусна крака и се раздвижи. Беше се схванала. Болеше я леко и кръста. Доближи се до прозореца и видя дългия изтегнат на един плажен шезлонг да пуши. Вратите на джипа бяха отворени и музиката идваше от уредбата в него. Отиде до вратата и я отвори.
- Знаех си, че само с музика ще те събудя - гледаше я захилен дългият - как беше отмъркала те очаквах да станеш към обяд. Ама това е от удобствата, които ти предложихме. Спала ли си някога на плетен диван? Не си, сигурен съм.
- Може ли да изляза - прекъсна сутрешните му разсъждения. Беше в някакво приповдигнато настроение и му се говореше. Сигурно има добри новини за откупа.
- Излизай. Ей там по седалката има от вашите цигари - посочи с крак към джипа - как ги пушите тези клечки. И това ако са цигари, ебати цигарите.
- Не ми се пуши - каза тя и заслиза по стъпалата - бих искала да се измия, има ли вода?
- Е, това вече са прекалени екстри. Може би по-късно - все така излегнат, димейки около себе си каза дългият - почивай сега и чакай добри новини.
- Свързахте ли се по телефона? - плахо попита.
- Не знам. Малкият отиде да задвижи нещата. Ти се моли онзи тъпанар да прати парите.
- И ако не ги прати? - усети как потрепери гласа и.
- Ако не ги прати ще си остане голям тъпанар - каза го простичко дългият, смуквайки от цигарата си, от което Вероника не разбра нищо.
- Защо го правите? Знаете ли, че ви грозят тежки обвинения - реши да се възползва от благоприятния му характер и да разбере нещо повече - ще ви обвинят за изнудване на конгресмен, за кражба, за отвличане. С тези три сериозни обвинения попадате в графата на криминални престъпления. Очакват ви от три до десет години затвор.
- Ти много ги разбираш тия работи, да не си адвокат - хвърли и един безразличен поглед дългият.
- Не съм. Само си мисля, че правите голяма грешка в живота си. Най-хубавите си години ще прекарате в затвора. И за какво са ви тези пари?
- На мен не ми трябват. На малкия, той има нужда. Или по-точно майка му. От пет години е на легло. Нуждае се от някаква операция на таза. Първоначалната сума, която са му казали е осемдесет хиляди. Но имало вероятност от усложнения, рехабилитация и други там процедури. И всичко е пари, пари...От къде да ги намери.
- В тази държава има и други начини освен това, което направихте. Застраховки, банкови земи...
- Не ми разваляй настроението с тъпите си разсъждения - изправи се и седна дългият - за какво ми говориш ти. Знаеш ли, че там, където живеем такива екстри няма. Щото за да ги има, трябва и работа да има. Ама няма. Хайде млъквай сега, че започна да ме дразниш. Виж в какъв джип се возиш. Сигурно струва колкото операцията на майка му. За вас там в големите градове парите са нищо. Въртите ги през банки, иншурънси и си живеете живота. А ние на зъболекар не можем да отидем. Я виж..., тоя зъб сам си го извадих и спестих сто и петдесет долара.
Вероника млъкна и го остави да говори. Това, което и казваше наистина беше непознато за нея. Дупката от извадения зъб, която и показа в устата си щеше да я запомни. Защото не си представяше че всичко това е възможно. "Та къде живеят тези хора? Нали Америка е цивилизована и равноправна държава. Законите и правата са в интерес на цялото американско общество - не проумяваше думите на дългия тя - тези момчета не си занаят правата и това незнание ще ги вкара в затвора”... Усети болки в стомаха. От вчера след обяд не бе хапвала нищо. Дори и вода не беше пила. Това я подсещаше в момента коремът. Приседна на един стол, който беше на поляната. Приведе се да притисне и успокои малко вътрешностите си.
- К’во става? - обади се дългучът -к’во се гърчиш?

 

. Роман на Добри Карабонев


Уважаеми читатели на вестник “БЪЛГАРИЯ” - Чикаго, този роман е продължение на романа “Да намериш себе си”.
Тези от вас, които са прочели първия роман, отново ще се срещнат с някои от героите му. Повечето от тях са в залеза на живота си, но малкото момиченце ще се превърне в една упорита и много красива жена. Тя е наследила характера на баща си и красотата на майка си.
От автора

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер