Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

41 държавни институции станали жертва на кибератаки през 2015-а

Е-мейл Печат ПДФ

737 кибератаки за 2015 г. отчитат от Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност. По-голямата част от атаките са били насочени срещу интернет потребители. Засегнати са били и 41 държавни институции. В това число министерства, национални агенции, области, общини. В част от тези случаи се е стигнало не просто до блокиране на интернет сайтове, а до кражба и криптиране на съдържание.
Най-честият тип атаки през миналата година са били такива с инсталиране на зловреден код обясни ръководителят на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност Васил Грънчаров.
"Инсталира се във вашия компютър, той започва да следи вашата работа. Събира информация къде какво посещавате, какво гледате. наред с другото се добира до информация, ако съхранявате такава на компютъра, свързана с банкови операции, с пароли, с разни нареждания, без да знаете вие, това се изпраща на определени хора.На базата на тази информация те подготвят фалшив мейл от ваше име, в което казват "така и така, във връзка с еди какво си, едни пари да бъдат преведени по някаква сметка", която посочват", обясни измамната схема той.
Регистрирани са и редица атаки срещу достъпността до дадени сайтове.
"Това, което се случи у нас по време на изборите. Един атакуващ, купуваш си една мрежа със заразени компютри и в един миг, подавайки команда, всички тези компютри по едно и също време в рамките на една минута отправят заявка за достъп до определен сайт, в резултат на което ресурсите на сайта се претоварват и той става недостъпен. Той всъщност си е там, сайтът е изправен, просто няма как да стигнете до него, понеже пътищата към него са претоварени", посочи още Грънчаров.
Пострадали от кибератаки през изминалата година са 41 държавни институции. Като се е стигнало дори до криптиране на съдържание, за чието връщане и възстановяване е искан откуп.


Dariknews.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер